^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

„Produkty tradycyjne i regionalne województwa śląskiego – ochrona, przykłady dobrych praktyk”

1 Produkt 023

22 lutego 2023 r. w ŚODR w Oddziale Mikołów odbyło się szkolenie poświęcone produktom tradycyjnym i regionalnym województwa śląskiego. Zostało ono zorganizowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Departament Turystyki Urzędu Marszałkowskiego woj. śląskiego.

W szkoleniu wzięli udział doradcy ŚODR oraz lokalni wytwórcy tradycyjnej żywności, KGW, właściciele gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych, zainteresowani promocją i działaniami w obrębie produktów regionalnych. Przybyli reprezentowali województwo od Beskidów po Jurę Krakowsko - Częstochowską.

Szkolenie otwarła z-ca Dyrektora ŚODR w Częstochowie Pani Anna Szymik, która przywitała prelegentów i uczestników przybyłych na szkolenie oraz wprowadziła w tematykę szkolenia.

W wydarzeniu zostały przedstawione zagadnienia dotyczące m.in. wpisu produktów na Listę Produktów Tradycyjnych, ochrony polskich nazw w krajowym i unijnych systemach jakości, roli etnografa w procesie dokumentacji tradycji wytwarzania produktu regionalnego i tradycyjnego.

Wykładowcy szkolenia prezentowali następujące tematy:

Agnieszka Kotwa – główny specjalista w Departamencie Turystyki, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, omówiła zasadę wpisu produktów na Listę Produktów Tradycyjnych zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Przedstawiła również podejmowane działania promocyjne min. konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zachęcając do udziału w tegorocznej edycji.

2 produkt 023

Anna Zawadzak - kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR w Częstochowie omówiła systemy jakości żywności w odniesieniu do produktów tradycyjnych, krajowy system „Jakość Tradycja” oraz unijne systemy Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Dobrawa Skonieczna-Gawlik - etnolog, pracownik Wydziału Kultury i Promocji Miasta Sosnowiec, przedstawiła proces dokumentacji tradycji produktu oraz przykłady dokumentowania historii produktu zwracając uwagę na wywiady etnograficzne.

3 produkt 23

Artur Kupczyk - szef kuchni, ekspert kulinarny, technolog żywienia w swoim wystąpieniu prezentował temat produktu regionalnego w odniesieniu do profesjonalnej gastronomii, zwracając uwagę na odpowiednie podejście marketingowe do produktów tradycyjnych.

4 produkt 023

Szkolenie poświęcone aktualnej tematyce związanej z dziedzictwem kulinarnym naszego regionu było również doskonałą okazją do podsumowania działań popularyzujących żywność tradycyjną i regionalną oraz tradycje kulinarne województwa śląskiego.

  5 produkt 023

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com