^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Relacja z wyjazdu studyjnego "Innowacyjne technologie w przetwórstwie sadowniczym - produkcja cydru szansą dla rolników woj. śląskiego"

 loga sir bez

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Projekt opracowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

 

„Innowacyjne technologie w przetwórstwie sadowniczym-produkcja cydru szansą dla rolników woj. śląskiego”

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie jako koordynator Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w województwie śląskim zrealizował kolejny projekt z Planu Operacyjnego KSOW w zakresie SIR na 2018 rok.

Projekt pt. „Innowacyjne technologie w przetwórstwie sadowniczym-produkcja cydru szansą dla rolników woj. śląskiego” został zrealizowany w terminie od 18 do 20 czerwca 2018 r. na terenie woj. lubelskiego.

Wyjazd studyjny, w którym wzięło udział 30 uczestników polegał na przeszkoleniu rolników, sadowników, doradców, przedsiębiorców, mieszkańców obszarów wiejskich w zakresie innowacyjnych rozwiązań w technologiach sadowniczych, przechowalnictwie, sortowaniu, pakowaniu i chłodzeniu owoców, sprzedaży i marketingu.

Głównym celem projektu było zapoznanie uczestników z funkcjonowaniem sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, zagadnieniem innowacji
w rolnictwie, możliwościami praktycznego zastosowania przedstawianych rozwiązań, nawiązanie kontaktów i współpracy między potencjalnymi uczestnikami grup operacyjnych oraz przedstawienie dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w gospodarstwach zajmujących się produkcją sadowniczą.

Dzień I
18 czerwca 2018r. – poniedziałek

• Spotkanie w Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, gdzie uczestniczono w spotkaniu z przedstawicielami SIR w woj. lubelskim. Na spotkaniu przedstawiono działania realizowane w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, które wdrożono na terenie woj. lubelskiego. Spotkanie miało charakter otwarty, prowadzona była wymiana doświadczeń w zakresie wprowadzanych działań w kierunku tworzenia sieci między różnymi podmiotami; rolnikami, przedsiębiorcami, przedstawicielami samorządu oraz nauki uwzględniając doradztwo brokerów innowacji.
• Przejazd na spotkanie i wizytę w Zrzeszeniu Producentów Owoców (grupie producenckiej) Stryjno-Sad.
Grupę przyjął Prezes Zarządu Pan Zbigniew Chołyk, który przedstawił genezę powstania grupy producenckiej, proces jej rozwoju oraz najważniejszych kierunków działalności. Zrzeszenie Producentów Owoców „Stryjno Sad” powstało z inicjatywy kilku sadowników z gminy Rybczewice w powiecie świdnickim. Zarejestrowane zostało 4 grudnia 1998 roku. Od początku istnienia głównym celem grupy było organizowanie wspólnej sprzedaży owoców, w szczególności jabłek a także poszerzanie wiedzy sadowniczej i wspólne zaopatrywanie się w środki produkcji. Początkowo owoce sortowano we własnych gospodarstwach a sprzedaż odbywała się z wykorzystaniem indywidualnych kontaktów handlowych posiadanych przez członków. W roku 2000 zakupiono ze środków własnych i kredytu pierwszą elektroniczną linię sortującą Greefa MS 2000 i uruchomiono wspólną sortownię w gospodarstwie A. Rozwałki w Kolonii Stryjno. Po trzech latach sortownię przeniesiono do Kawęczyna, gdzie grupa zakupiła i zmodernizowała magazyny po byłej GS Kawęczyn. 15 października 2006 roku zrzeszenie „Stryjno Sad” zostało wpisane do rejestru wstępnie uznanych grup producenckich i rozpoczął się 5-cio letni okres dużych inwestycji w ramach Planu Dochodzenia do Pełnego Uznania (PDU). Jesienią 2011 roku wszystkie planowane inwestycje zakończono. Powstał nowoczesny, dobrze wyposażony obiekt składający się z chłodni, sortowni i pakowni owoców a w dniu 14 listopada 2011 roku Z.P.O. „Stryjno Sad” zostało uznaną organizacją producencką (OP). Uczestnicy wyjazdu mieli możliwość obejrzenia obiektu i procesu przygotowania owoców do sprzedaży.
• Po spotkaniu grupa udała się do gospodarstwa sadowniczego w Stryjnie, które jest członkiem grupy producenckiej Stryjno-Sad. Wizyta w gospodarstwie , które specjalizuje się w uprawie jabłek pozwoliło na wyjaśnienie wielu pytań i dyskusje na temat nowych rozwiązań i wdrażaniu innowacji w sadzie.
• Następnie udano się do Lublina, celem wizyty na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie gdzie odbył się wykład nt. „Innowacyjne rozwiązania w sadownictwie” prowadzony przez eksperta dr Tomasza Lipę-pracownika naukowego UP. Wykład był uzupełniony o wiele praktycznych przykładów wdrażania innowacji, które
z powodzeniem są stosowane również w innych krajach Europy.

 

Fot: Marcin Kolasa

Dzień II
19 czerwca 2018r. – wtorek

• W siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru odbyły się warsztaty
i seminarium z zakresu produkcji cydru naturalnego. W trakcie spotkania podejmowane były zagadnienia związane z odmianami jabłek uprawianych w Polsce i ich przydatności pod kątem wytwarzania cydru oraz zagadnienia związane z technologią produkcji cydru prowadzone przez przedstawicieli stowarzyszenia, przybliżono zagadnienia organizacyjno-prawne zw.z produkcją cydru w Polsce a także przykłady regulacji prawnych w innych krajach europejskich.
Prowadzona była degustacja cydrów z udziałem profesjonalisty, który moderował tą część spotkania pod kątem sommalierskim. Przedstawiono zasady produkcji cydru rzemieślniczego jako możliwości innowacyjnego rozwoju działalności rolniczej, która wraz z wizytą we wzorcowej cydrowni była praktycznym przykładem wdrażania nowych rozwiązań na obszarach wiejskich.

Dzień III
20 czerwca 2018r. – środa
• Wizyta w Spółdzielni Ogrodniczej Boby , która powstała w 1993 roku. Jest własnością 73 udziałowców – miejscowych producentów owoców i warzyw. Głównym profilem działalności firmy jest mrożenie oraz schładzanie owoców miękkich tj. agrest, maliny, porzeczki, wiśnie, aronie oraz sprzedażą hurtową owoców świeżych – jabłka. Na chwilę obecną zdolności produkcyjne spółdzielni to wytworzenie 3 tys. ton owoców mrożonych oraz 3 tys. ton owoców schłodzonych. Mając na uwadze wymagania jakościowe klientów, a także jeden ze strategicznych założeń firmy, spółdzielnia zainwestowała w nowoczesne urządzenia, posiada wyspecjalizowaną linię technologiczną do sortowania mrożonek (np. sorter optyczny , detektor metali ) oraz wyspecjalizowanych pracowników. Spotkanie z Wiceprezesem spółdzielni Mariuszem Śliwką było uzupełnione wizytą w obiektach i wymianą informacji na szczegółowe tematy związane ze sprzedażą i marketingiem.

• Wizyta oraz spotkanie w Grupie Producenckiej Fruvitaland sp. zo.o. która funkcjonuje od 23.08.2011 roku. Jesienią 2011 r. rozpoczęto prace nad pięcioletnim Planem Dochodzenia do Uznania. Po kilku miesiącach, w dniu 15.12.2011 r., decyzją Marszałka Województwa Lubelskiego, Spółka Fruvitaland została Wstępnie Uznaną Grupą Producentów Owoców i Warzyw. Niespełna 2 tygodnie po otrzymaniu decyzji, w dniu 28 grudnia, odbyło się spotkanie inauguracyjne z przyszłymi członkami grupy. W lutym 2012 r. aktem notarialnym grupa przyjęła 87 członków. Z początkiem 2013 roku ich liczba wzrosła o 22 osoby, a w lutym 2014 roku kolejne 18 osób powiększyło grono naszych udziałowców. Obecnie zrzesza 125 członków. Fruvitland Sp. z o. o. dysponuje dwoma obiektami: pierwszym z nich jest Hala Magazynowa z Obiektem Biurowym w Granicach, o powierzchni 1200 m² , w skład której wchodzą: część socjalno biurowa, pakownia oraz cztery komory chłodnicze
o pojemności ok. 600 ton, drugim natomiast jest Centrum Logistyczne
w Piotrawinie, w skład którego wchodzą: dwukondygnacyjna część socjalno – biurowa o powierzchni około 780 m², części sortowniczo – spedycyjne oraz 25 komór przechowalniczych w tym 18 z kontrolowaną atmosferą o łącznej pojemności niespełna 7000 ton.. Obecnie obiekt zajmuje powierzchnię ok. 8000 m2, wyposażony jest zarówno w linie do sortowania owoców miękkich jak i jabłek oraz linie pakujące. Grupa producentów Owoców i Warzyw Fruvitland Sp. z o. o. gospodaruje w zachodniej części malowniczej Wyżyny Lubelskiej, albowiem w dolinie rzeki Wisły istnieją bardzo korzystne warunki do rozwoju rolnictwa, a zwłaszcza sadownictwa. Przedmiotem obrotu Grupy są owoce jabłoni, wiśni, śliwy, gruszy, truskawki, maliny, porzeczki oraz warzywa. Spotkanie z przedstawicielami spółki na czele z Wiceprezesem, przedstawicielem działu administracyjnego oraz produkcyjnego odpowiadali na wszystkie pytania uczestników dotyczące funkcjonowania grupy a po zakończonym spotkaniu grupa udała się na wizytację wszystkich obiektów.

Na poszczególnych etapach wyjazdu studyjnego uczestnicy mieli możliwość
w praktyce zapoznać się z innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w rolnictwie na terenie województwa lubelskiego. Zapoznali się z przykładami innowacji produktowych, procesowych i marketingowych , które są szansą dla zwiększenie wydajności, konkurencyjności oraz obniżenie kosztów produkcji. Uczestnicy zdobytą wiedzę będą mogli wykorzystać w praktyce.


Tekst: na podstawie sprawozdania z przeprowadzonej operacji przygotowanej przez LGD Kraśnik

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com