Z okazji Światowego Dnia Turystyki 6 października 2017 r. przedstawiciele branży agroturystycznej i turystycznej, samorządowcy, organizatorzy imprez, działacze, przewodnicy turystyczni i krajoznawcy odebrali w Ratuszu Miejskim w Częstochowie wyróżnienia przyznawane przez Prezydenta Miasta Częstochowy oraz certyfikaty Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Najwięcej certyfikatów zdobyły regionalne potrawy. W czasie uroczystości prezydent Częstochowy Krzysztof Matyjaszczyk i przewodniczący Rady Miasta Zdzisław Wolski wręczyli blisko 60 wyróżnień dla przewodników i najbardziej aktywnych działaczy turystycznych m.in. z Regionalnego i Miejskiego Oddziału PTTK, a także – wspólnie z prezesem Częstochowskiej Organizacji Turystycznej Stefanem Nowakiem – przekazali certyfikaty tej organizacji w trzech kategoriach: za produkt turystyczny, pamiątkę turystyczną i potrawę regionalną oraz dwa specjalne wyróżnienia dla osób "Za zasługi dla rozwoju turystyki regionu częstochowskiego".
Certyfikaty Częstochowskiej Organizacji Turystycznej 2017
Zarząd Częstochowskiej Organizacji Turystycznej rozstrzygnął XIII edycję konkursu i przyznał certyfikaty w następujących kategoriach: produkt turystyczny, potrawa regionalna i pamiątka turystyczna, a także wyróżnienia "Za zasługi dla rozwoju turystyki regionu częstochowskiego".
Produkt turystyczny Częstochowy i regionu częstochowskiego dla:
Urzędu Gminy Wręczyca Wielka i Właścicieli Gospodarstwa Stefanówka za Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Stefanówka, Zagroda Edukacyjna w Nowej Szarlejce gm. Wręczyca Wielka
Moniki i Dariusza Owczarków za Owczarkową Zagrodę w Wąsoszu gm. Konopiska.
Urzędu Gminy Mstów za Piknik Rycersko – Archeologiczny "Słowiański Gąszczyk – Waleczni Przodkowie".
Urzędu Miasta i Gminy Żarki za "Kampus Eureka" w Żarkach.
Urzędu Gminy Olsztyn za "Festiwal Sztuki i Wina" w Olsztynie.
Urzędu Gminy w Olsztynie za Chatę na Zakolu "Wojtówka" w Olsztynie.
Urzędu Gminy Rędziny za "Kolarstwo Górskie - Erowery Rock Rędziny".
Pamiątka turystyczna Częstochowy i regionu Częstochowskiego dla:
Agroturystycznego Gospodarstwa Rolnego Stefanówka w Nowej Szarlejce gm. Wręczyca Wielka za Wianek Stefański.
Potrawa regionalna Częstochowy i regionu częstochowskiego dla:
Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Herbach za "Kołocz z posypką, serem lub makiem".
Urzędu Gminy Przyrów za "Obwarzanki odpustowe".
Urzędu Gminy Olsztyn za "Duszonkę z grzybów" z Baru Leśnego w Olsztynie.
Urzędu Gminy Olsztyn za "Placek Leśny" z Baru Leśnego w Olsztynie.
Koła Gospodyń Wiejskich w Wygodzie gm. Konopiska za "Zalewajkę na wędzonce, pierogi z kapustą i grzybami i racuchy z jabłkami".
Ogródka Dziadunia Czesław Ślusarczyk s.p. Jawna za "Kapustę kiszoną z grzybami leśnymi".
Urzędu Gminy Lelów za "Miód leśny" z Pasieki Mistrza Jana z Lelowa.
Danielę Mońkę za "Placek dyniowy z bakaliami".
Wyróżnienie "Za zasługi dla Rozwoju Turystyki Regionu Częstochowskiego":
1. Elżbieta Lubert, właścicielka Pałacu Nieznanice – zgłoszona przez Wójta Gminy Kłomnice
2. Janina Strzyżewska, współzałożycielka Regionalnego Oddziału PTTK w Częstochowie – zgłoszona przez Prezesa Oddziału PTTK
Gratulujemy nagrodzonym i cieszymy się ,że kilka Certyfikatów CzOT osiągnięto dzięki współpracy doradców terenowych z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.