^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

DWUNASTE ŚWIATOWE FORUM ŻYWNOŚCI I ROLNICTWA

Warzywa

 

Światowe Forum Żywności i Rolnictwa (Global Forum for Food and Agriculture) w skrócie GFFA to wydarzenie odbywające się w Berlinie równolegle z Międzynarodowymi Targami Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa. Podczas wspomnianego forum poruszane były kwestie polityki rolno-spożywczej oraz miała miejsce nieformalna konferencja ministrów rolnictwa.

W konferencji tej odbywającej się 18 stycznia uczestniczyło 71 ministrów rolnictwa z całego świata, a Polska reprezentowana była przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

Hasłem tegorocznego forum było: ,,Jedzenie dla wszystkich! Handluj na rzecz bezpiecznego, różnorodnego i zrównoważonego żywienia’’

W czasie forum podejmowane były dyskusje na temat sposobu, w jaki handel żywnością i produktami rolniczymi oraz handel usługami dla rolnictwa może przyczynić się do osiągnięcia bezpieczeństwa żywnościowego dla rosnącej populacji świata oraz polepszyć stan żywienia i zdrowia ludzi. Poruszane były też kwestie dotyczące poprawy warunków życia, źródeł utrzymania i dochodów rolników oraz osiągania bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego celem zachowania planety.

Zostały również wyrażone obawy związane z zachodzącymi zmianami klimatu, które to powodują straty w plonach oraz spadek produkcji w wielu rejonach świata wpływając tym samym na globalne bezpieczeństwo żywnościowe.

 

Podjęte również zostało wezwanie do działania oraz zamiar sprostania poniżej wymienionym wyzwaniom mającym na celu:

- Wspieranie handlu na rzecz globalnego bezpieczeństwa żywnościowego (w tym promowanie otwartych i transparentnych rynków),

- Uczynienie handlu działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa (zamierza się wspierać dywersyfikację i przyjmować zrównoważone praktyki, wzmacniać prawa do dzierżawy gruntów oraz inwestować w infrastrukturę, innowacje, szkolenia, edukację i usługi doradcze),

- Tworzenie łańcuchów wartości żywności (w tym promowanie handlu sprzyjającemu włączeniu społecznemu, zwiększanie zrównoważonego rozwoju oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywności),

- Wzmocnienie uczciwych zasad w handlu produktami rolnymi podkreślając znaczenie wielostronnego, opartego na regułach, otwartego, przejrzystego, przewidywalnego, integracyjnego, niedyskryminacyjnego i sprawiedliwego systemu handlowego.

Podsumowanie realizacji wyżej wymienionych działań będzie miało miejsce podczas Światowego Forum Żywności i Rolnictwa zaplanowanego na 2022 rok.

Źródło: MRiRW, www.wrp.pl oraz zywnosc.com.pl (zdjęcie)

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com