W miesiącach sierpień - grudzień 2022 roku na terenie Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Koła Gospodyń Wiejskich realizowały projekty zdrowa żywność z polskich lasów „Natura od kuchni” w partnerstwie z Lasami Państwowymi. W celu upowszechnienia zdrowej żywności i innych darów z lasu do współpracy dołączyli się Nadleśnictwo Złoty Potok, Nadleśnictwo Gidle i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Projekt polegał na promocji darów z lasów oraz promocji żywności i innych darów pochodzenia z lasu, która jest najbardziej wartościowa i naturalna, bez sztucznych, przetworzonych składników. Pomysły członkiń z 10 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu częstochowskiego były bardzo różne na organizację projektów. Były to: pogadanki, pikniki plenerowe, spotkania w szkołach z uczniami, konkursy, warsztaty kulinarne, plastyczne, rękodzielnicze z naturalnych produktów pochodzących głównie z lasu. Część kulinarna była połączona z degustacją. Na kolorowych stoiskach królowały owoce leśne i ich przetwory, mięsa: sarnina, dziczyzna, grzyby pod różnymi postaciami oraz wspaniałe ciasta i torty jeże. Emocji i wrażeń nie brakowało.Wszystkie spotkania promujące, cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, przedstawiające prace plastyczne i potrawy z produktów leśnych znalazły wysokie uznanie u biorącej w wydarzeniach publiczności. Dziękujemy Kołom Gospodyń Wiejskich za włączenie się do Ogólnopolskiej akcji Lasów Państwowych dotyczącej upowszechnianie wiedzy o żywności pochodzenia leśnego z nowoczesnością, łącząc promocje lasów, zdrowy tryb życia i naturalne produkty pochodzenia leśnego. Pamiętajmy, że atutem naszego kraju są piękne lasy i wspaniałe bogactwo form korzystania z ich darów.