^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Innowacyjnośc w chowie i hodowli świń. Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiat" - RELACJA

loga napis sir ŚODR„Innowacyjność w chowie i hodowli świń. Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt"

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

 

Projekt opracowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

 

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

 

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 -Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

SWINKI SIR

 

            Tradycyjnie już pod koniec roku, odbywają się u nas, w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego spotkania hodowców i producentów trzody chlewnej, można powiedzieć ten czas upływa pod znakiem – świni, ale tym razem rozmachem i atrakcyjnością przyćmił poprzednie lata.

5

4

Śmiało można powiedzieć, że te tradycyjne jednorazowe spotkania przybrały wielowątkowy, kilkudniowy charakter – Dni Świni 2016, a to za sprawą realizacji projektu opracowanego przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie „ Innowacyjność w chowie i hodowli świń. Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt” w ramach którego odbyły się dwie duże konferencje w Częstochowie i Mikołowie.

1

To coś w rodzaju forum wymiany myśli, doświadczeń ale i praktycznych rozwiązań dotyczących w szerokim rozumieniu chowu i hodowli świń.

3Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

2W Częstochowie

Najpierw 22 listopada w siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie przy ul. Ks. Kard. S. Wyszyńskiego 70/126 odbyła się konferencja „Innowacyjność w chowie i hodowli świń. Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt”, którą uroczyście otworzyła Pani Beata Fąfera – z-ca Dyrektora ŚODR.

6

 

Niezwykle interesująco przedstawiała się tematyka zagadnień merytorycznych poruszanych na konferencji:

  • -- Potencjał genetyczny świń i możliwości jego wykorzystania – dr inż. Aurelia Mucha / IZ Balice /
  • -- Innowacyjność w chowie i hodowli trzody chlewnej – dr hab. inż. Jacek Walczak / IZ Balice /
  • 8
  • -- Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt – dr inż. Piotr Polok / POLSUS /
  • -- Zdrowie świń i profilaktyka podstawą efektywnej produkcji – dr inż. Piotr Polok /POLSUS/
  • 9
  • -- Nowe tendencje w żywieniu świń i znaczenie dodatków paszowych – dr hab. inż. Jacek Walczak / IZ Balice /
  • -- Produkty regionalne i lokalne szansą rozwoju hodowli i regionu – dr inż. Aurelia Mucha / IZ Balice /
  • 12

Prelegentami byli wybitni specjaliści z branży trzodziarskiej Instytutu Zootechniki w Balicach oraz PZHiPTCH POLSUS więc nie dziwi ogromne zainteresowanie jakie wzbudziła. Szczególny odzew znalazł problem afrykańskiego pomoru świń i ogromne znaczenie bioasekuracji w jego zwalczaniu. Z nie mniejszym zainteresowaniem spotkały się zagadnienia innowacyjności w chowie i hodowli świń i wielkie możliwości jakie na tym polu są i mogą mieć miejsce.

7

I w Mikołowie

Natomiast 24 listopada w siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie O/ Mikołów przy ul. Gliwickiej 85 odbyła się podobna konferencja.

10

Zagadnienia merytoryczne w jakiejś części pokrywały się z poprzednią konferencją ale wzbogacone o żywą dyskusję nad rolą i znaczeniem Inspektoratu Weterynarii w bieżących problemach hodowców i producentów świń.

14

11

Na obu spotkaniach dla uczestników serwowany był urozmaicony poczęstunek a w przerwie wykładów obiad z zestawem dań do wyboru.

13

Problematyka obu spotkań wzbudziła niezwykłe zainteresowanie, o czym świadczy nie tylko duża liczba uczestników jak i fakt, że mimo obszernego i tak programu merytorycznego konieczne stało się w obu przypadkach przedłużenie zaplanowanego czasu a na koniec przy tradycyjnym śląskim żurku, jeszcze długo trwały ożywione dyskusje o zagadnieniach dotyczących chowu i hodowli świń.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com