^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Święto Karpia

IMG 3676

Po raz drugi 18 września br., w Pawłowicach, na placu przed Urzędem Gminy odbyło się Śląskie Święto Karpia, które zgromadziło wielu mieszkańców oraz gości z innych miejscowości na wspólnym świętowaniu.

Impreza odbyła się pod Patronatem honorowym Wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka, Honorowym patronatem Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej, Honorowym patronatem Marszałka Województwa Śląskiego Jakuba Chełstowskiego, Patronatem Starosty Powiatu Cieszyńskiego Mieczysława Szczurka, Patronatem Starosty Powiatu Pszczyńskiego Barbary Bandoła, Honorowym patronatem Wójta Gminy Pawłowice Franciszka Dziendziela.

W godzinach południowych u lokalnych wystawców można było zakupić wędzone ryby i przetwory z ryb, a także kozie sery, miody od lokalnych producentów, rękodzieło i wyroby kół gospodyń wiejskich. Dom Przyrodnika w Hażlachu podczas warsztatów zachęcał do przygotowywania własnoręcznie soli kuchennych z ziołami. Wiedzę na temat ryb przekazywał Zakład Ichtiobiologii Gospodarki Rybackiej PAN z Gołysza. W basenie i akwarium można było podziwiać rodzime gatunki ryb słodkowodnych. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolna z Gliwic doradzali rolnikom i rybakom, a Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj” zorganizowało konkurs wiedzy na temat rybactwa z upominkami promocyjnymi.   

W strażnicy OSP Pawłowice w konkursie kulinarnym wzięło udział 7 Kół Gospodyń Wiejskich:

- 4 z powiatu cieszyńskiego: KGW Cieszyn-Mnisztwo, KGW Zabłocie, KGW Zarzecze, KGW Zbytków

- 3 z powiatu pszczyńskiego: Stowarzyszenie KGW Pielgrzymowice, KGW Studzionka, KGW Wisła Mała.

Przedmiotem konkursu było przygotowanie dania rybnego (przystawki, zupy, dania głównego) z produktów lokalnych z terenu powiatów pszczyńskiego i cieszyńskiego z wykorzystaniem ryb z gatunku: amur biały, karp, karaś, lin, okoń, pstrąg tęczowy, sandacz, sum afrykański, sum europejski, szczupak, tołpyga biała, tołpyga pstra, i węgorz. Dania zostały ocenione przez jury w składzie Carlos Gonzales Tejera – ekspert kulinarny firmy Stalgast, Jacek Dutka – Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, Elżbieta Borejza – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Cieszynie oraz Grzegorz Nogły – Członek Zarządu Powiatu Pszczyńskiego. Dania przygotowane przez KGW były prezentowane publiczności na stole ustawionym przed sceną.

W Konkursie Kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich na Danie Rybne

I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Studzionce  za Rybę w porach i śmietanie zapiekaną w piekarniku,

II miejsce należało do Koła Gospodyń Wiejskich ze Zbytkowa za Karpia duszonego w sosie z grzybów leśnych,

III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zaborzu za Karpia po gołysku.

Dodatkowymi atrakcjami kulinarnymi było danie niespodzianka - rybne leczo, którą częstowano wszystkich chętnych oraz pokaz gotowania w wykonaniu Oliwii Piech, uczestniczki Master Chef Junior, która przygotowała pstrąga w sosie musztardowym ze szparagami i puree kalafiorowym z oliwą pietruszkową.   

Podczas imprezy krótką prelekcję na temat rybactwa wygłosił Członek Stowarzyszenia Rybackiego „Żabi Kraj” Henryk Białowąs, a czas biesiadowania umilały występy lokalnych zespołów regionalnych: Echo z Bąkowa, Studzieńczanie, Regionalny Zespół Wiślanie z Wisły Małej, Pielgrzymowianie, Pawłowickie Babeczki i Chorońska Kapela Biesiadna oraz pokaz kiszenia kapusty (z myciem nóg i deptaniem kapusty w drewnianej beczce) w wykonaniu zespołu Wielkokończanie.

Organizatorami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i Gmina Pawłowice, a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Starostwo Powiatowe w Cieszynie i Starostwo Powiatowe w Pszczynie.

IMG 3736

IMG 20220918 125251IMG 20220918 125642

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com