^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Święto Baraniny w Ustroniu

„Święto Baraniny” w Ustroniu to impreza ciesząca się ogromnym zainteresowaniem od wielu lat. W tym roku,13-tego sierpnia, w ramach XI edycji odbyły się równolegle :

 - XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

-  konferencja popularno-naukowa

-  imprezy kulturalne promujące spożywanie  mięsa baraniego (występy zespołów ludowych, pokaz strzyżenia owcy,  konkursy dla dzieci).

O tytuł Mistrza Polski w Podawaniu Baraniny walczyło 6 ekip. Wyzwaniem dla kucharzy było przyrządzenie jagnięciny w obowiązkowym towarzystwie soczewicy oraz przygotowanie deseru w oparciu o owcze sery, polską gruszkę i żurawinę. Pierwsze miejsce zdobyli reprezentanci restauracji Europa w Rybniku.

 W  konferencji popularno-naukowej pt.: „Baranina w europejskim multikulti”  uczestniczyli naukowcy z uczelni i instytutów rolniczych, doradcy ŚODR z PZDR w Cieszynie i praktycy owczarstwa z Afganistanu, Republiki Czeskiej i Polski. W bogatym programie obrad poruszono zagadnienia walorów zdrowotnych i dietetycznych jagnięciny oraz mięsa z owiec dorosłych. Omówione zostały krajowe programy ochrony środowiska wspierające utrzymanie zasobów genetycznych małych przeżuwaczy. Wskazano na duże możliwości w propagowaniu turystyki kulinarnej w oparciu o chów owiec, zarówno na terenach górskich, jak i nizinnych. Przewinął się również wątek symboliki pasterza i owcy w aspekcie antropologicznym i religijnym. Konferencja zakończyła się degustacją potraw z produktów owczarskich w  tradycyjnej kuchni Afganistanu.

20160813 135328 2

Wieloletnia promocja i popularyzacja spożywania jagnięciny a zwłaszcza sposobu właściwego jej przyrządzania, przynosi wymierne korzyści, szczególnie w czasach zwiększonego ryzyka zachorowalności na choroby cywilizacyjne. Aby jednak tak cenne mięso gościło na naszych stołach częściej, warto posiąść wiedzę o jego walorach oraz uczyć się przyrządzania potraw od najlepszych kucharzy. Taką możliwość daje nam co roku ustrońska impreza. Zapraszamy zatem ponownie za rok.

DSC02204 2

 

 

 

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com