Ruszyła V –ta edycja ogólnopolskiego konkursu dla uczniów ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Przedmiotem konkursu jest opracowanie autorskiego przepisu kulinarnego z co najmniej jednym polskim produktem regionalnym lub tradycyjnym, zarejestrowanym lub aplikującym o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
ul. Widok 20 lok. 1,
00-023 Warszawa
z dopiskiem „KONKURS".
Termin składania zgłoszeń upływa w dniu 12 kwietnia 2016 r.
Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu.
Organizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Szczegółowe informacje nt. konkursu oraz Regulamin znajdują się na stronach internetowych:
a) http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/;
b) www.produktyregionalne.pl;
c) www.produkty-tradycyjne.pl;
d) www.produktytradycyjne-dobrepraktyki.pl;
e) www.osskic.org.pl.
W ubiegłym roku nagrody główne w konkursie zdobyli:
I miejsce – Maciej Pisarek pod opieką Pana Pawła Salamona, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Gorzowie Wielkopolskim, przepis na "Piernego" jelenia z sosem sechlońskim podanego z zapiekanym pasternakiem i prażonym jabłkiem
II miejsce – Agnieszka Leśniewska i Natalia Lipińska pod opieką Pani Teresy Szewczak, Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, przepis na Podhalański comber jagnięcy podany na polencie ze śliwką szydłowską, z pieczonymi kolorowymi marchewkami i karmelizowanym jabłkiem łąckim
III miejsce – Ida Popis i Piotr Kłosowski pod opieką Pani Małgorzaty Marciniec, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, przepis na Cielęcinę z rogożą.
Źródło: www.minrol.gov.pl.