^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2018

Najlepsze produkty i potrawy województwa śląskiego wybrane

30 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się XXII finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

IMG 20230730 110957
Do tegorocznych zmagań konkursowych przystąpiło 7 ekip gastronomicznych, a w kategorii najlepszy regionalny produkt żywnościowy zakwalifikowanych zostało 49 produktów.
Komisje konkursowe oceniły nie tylko walory smakowe, ale także specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie.
Był to trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom,  dlatego w części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisja przyznała wyróżnienie, a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia.

Wyniki konkursu:
Najlepsza potrawa regionalna:
I miejsce - ślonsko wilijo: siminiotka, karp i kapusta z grochem - Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” Kornelia i Krystian Kiełbasa
II miejsce - zupa szczawiowa, żeberka duszone w kiszonej kapuście - KGW Szczerbice
III miejsce - polywka na maślonce, karczek na kiszonej kapuście – KGW Popielów - Radziejów
Wyróżnienie - krem z buraka, pstrąg pieczony w panierce, surówka z marchewki i surówka z białej kapusty – KGW w Siamoszycach

IMG 20230730 111631

IMG 20230730 105835

IMG 20230730 112006


Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:
I. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Andrzej Pilch Gospodarstwo Rolne za szynkę dojrzewającą z jagnięciny

IMG 20230730 111939
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Dorota Jurczak KGW w Siamoszycach za pstrąga w zalewie octowej
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Piotr i Mateusz Padora RHD Ranczo Padora za twaróg tradycyjny z pełnego mleka

IMG 20230730 105716
Podkategoria: miody
I nagroda: Hanna i Karol Pniok Pasieka Pszczela za miód leśny
I nagroda: Ewa Zawadzka Nawłociowa Pasieka za miód wielokwiatowy

IMG 20230730 105429
Wyróżnienia:
PPHU Stanisław Panek za salceson w maćku
Stanisław Czekaj za kaszankę
Jakub Wątor Dalidówka Sery kozie i krowie za tradycyjne masło larsykowe
Elżbieta Maria Grüner za pszczyńską kulę serową
Krzysztof Widuch za miód lipowo-wielokwiatowy

IMG 20230730 105440

IMG 20230730 105024
II. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory zbożowe
I nagroda: Ryszard Halabowski Gospodarstwo Rolne za chleb gryczany z Jaroszowa
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW Szczerbice za kołacz weselny
Wyróżnienia:
ZPHU „Ba-Ja” s.c. W. Babula, D. Janicka za precel
KGW Golce za golcowski pączek z agrestową konfiturą

IMG 20230730 105112 1
III. Kategoria: napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Zagroda edukacyjna U źródeł za wiślańską herbatę z zielin

IMG 20230730 105342 1
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek za miód pitny starowiejski dwójniak jakościowy

IMG 20230730 104823
I nagroda: Krystian Kiełbasa za nalewkę z wiśni

IMG 20230730 112303

Wyróżnienie: Kamila Ciszewska KGW Pradlanki za pradelską czeremchówkę
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Consonni Sp. z o.o.  za lody bakaliowe

IMG 20230730 105106 1
Nominacje do nagrody „Perła 2023”:


Smalec golcowski - KGW Golce, Agnieszka Hejno
Żymloki - bułczanka - KGW Szczerbice
Niegowonickie kozie kulki twarogowe - Jakub Wątor Dalidówka Sery kozie
Ciasto drożdżowe maślane - Consonni Sp. z o.o.
Ciastka maślano-orzechowe - ZPHU „Ba-Ja” s.c. W. Babula, D. Janicka
Miód pitny trójniak jakościowy - Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek
oraz potrawy: ślonsko wilijo: siminiotka, karp i kapusta z grochem - Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” Kornelia i Krystian Kiełbasa

Laureatom serdecznie gratulujemy

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com