^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2018

Kryształowy Ser- konkurs na najlepszy ser w woj. śląskim

loga KSOW

 

W dniach 12-13 czerwca 2023 w siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowa miał miejsce „Kryształowy Ser- konkurs na najlepszy ser w województwie śląskim” wraz z towarzyszącą mu konferencją. Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Sery były oceniane w trzech kategoriach- sery dojrzewające twarde i półtwarde, sery świeże (podpuszczkowe, twarogi, kwasowo-podpuszczkowe) oraz sery parzone/ pasta filata. W konkursie przyznano trzy wyróżnienia, trzy pierwsze nagrody- po jednym na kategorię oraz Grand Prix- nagrodę za najlepszy ser konkursu.

W kategorii sery dojrzewające:

  • - wyróżnienie otrzymał ser „Czarny Borutan” z Zagrody na Pograniczu, autorstwa Pani Edyty Marczińskiej
  • - pierwszą nagrodę w kategorii otrzymał ser „Farmerski” z Połomskich Serów Zagrodowych, autorstwa Pani Bernadety Kubackiej

W kategorii sery świeże:

  • -wyróżnienie otrzymał ser „Tłuścioszek” z serowarni SER Tom, autorstwa Pana Tomasza Krzyżowskiego
  • - pierwszą nagrodę w kategorii otrzymał ser „Twaróg- frykas babci Krysi” z Góry Sera, autorstwa Państwa Małgorzaty i Mateusza Malcherów

W kategorii sery parzone/ pasta filata:

  • - wyróżnienie otrzymał Ser Solankowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią z Serowarni na Wzgórzu, autorstwa Pana Adama Będkowskiego
  • - pierwszą nagrodę w kategorii otrzymał ser „Smażkóz” z Gospodarstwa Yagi, autorstwa Państwa Jana i Aldony Krawiec

Grand Prix, czyli główną nagrodę i tytuł najlepszego, Kryształowego Sera województwa śląskiego zdobył ser „Czorno Łowca” z serowarni SER Tom, autorstwa Pana Tomasza Krzyżowskiego

Wszystkim uczestnikom konkursu i konferencji oraz prelegentom serdecznie dziękujemy za współtworzenie tego wyjątkowego wydarzenia. Województwo śląskie ma jeszcze wiele dobrego do odkrycia w zakresie kulinariów i nie tylko.

DSC03008DSC03003DSC03020DSC03074DSC03118DSC03130DSC03163DSC03175DSC03194DSC03202DSC03222DSC03232DSC03267DSC03280DSC03294

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com