^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2018

RHD w pigułce

e bazarek hanslik2
Dzięki rolniczemu handlowi detalicznemu, rolnicy mogą sprzedawać surowce i żywność wyprodukowaną we własnym gospodarstwie. Mogą ją sprzedawać bezpośrednio klientowi indywidualnemu, bądź do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla klienta detalicznego (do sklepów, stołówek, restauracji). Pamiętajmy, że obowiązkowo taki rolnik musi mieć wyrobioną, z aktualnymi badaniami tzw. „książeczkę sanepidowską”. Od zeszłego roku wysokość nieopodatkowanego przychodu z tej formy sprzedaży wynosi 100 000 zł, a powyżej tej kwoty obowiązuje ryczałt 2% od ewidencjonowanych przychodów, pod warunkiem dokonania stosownego oświadczenia do urzędu skarbowego. Jeśli chodzi o limity sprzedaży w RHD, to dla klienta indywidualnego, który kupuje u rolnika, limitów nie ma, ale kiedy rolnik sprzedaje swoje produkty żywnościowe do zakładów prowadzących handel detaliczny, to do momentu, kiedy ustawa nie określi nowych, obowiązują stare limity z rozporządzenia MRiRW z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz.U. poz. 2159).
Gdzie można sprzedawać w ramach RHD?
Sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego może odbywać się na terenie całego kraju, natomiast żywność pochodzenia zwierzęcego i złożoną możemy sprzedawać na obszarze województwa, w którym jest wyprodukowana lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem. Wyprodukowaną żywność rolnik może sprzedawać u siebie w gospodarstwie, na targach, festynach, itp. Zasadniczo bez pośredników, z wyjątkiem targów, festynów, wystaw, kiermaszy, organizowanych w celu promocji tej żywności.
Obowiązkowym warunkiem jest oznaczenie miejsca zbywania żywności w ramach RHD (przez pośrednika również) poprzez tablicę informacyjną:
• z napisem „rolniczy handel detaliczny”
• danymi: imię i nazwisko albo nazwa i siedziba podmiotu prowadzącego RHD,
• adresem miejsca prowadzenia produkcji tej żywności,
• weterynaryjnym nr identyfikacyjnym, w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej
Jak zacząć Rolniczy Handel Detaliczny?
Jest kilka warunków, które trzeba spełnić, aby wszystko odbywało się legalnie, zgodnie z przepisami. Przypomnę, że rolnik może zbywać produkty pochodzenia zwierzęcego zarówno przetworzone jak i nieprzetworzone (świeże mięso, wędliny, itp.), pochodzenia roślinnego -przetworzone i surowe (mąkę, kaszę, grzyby – z własnego zbioru, owoce, dżemy, soki, itp.) oraz złożone (roślinne i zwierzęce, np. bigos, krokiety z mięsem, pierogi z mięsem, itp.) pod warunkiem, że 1 ze składników tego produktu pochodzi w całości z własnego gospodarstwa, co więcej - ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do produkcji danego produktu stanowi co najmniej 50% tego produktu, z wyłączeniem wody.
Krok 1 - rejestracja
Pierwszym warunkiem jest zarejestrowanie się w odpowiednim urzędzie i w odpowiednim czasie. Rolnicy, którzy chcą sprzedawać żywność, czy surowce pochodzenia zwierzęcego i żywność złożoną (mięso + rośliny), powinni na 30 dni przed rozpoczęciem działalności wypisać i złożyć wniosek o rejestrację RHD (formularz można ściągnąć ze strony PIW) i złożyć u właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii. Z kolei ci, którzy chcieliby sprzedawać żywność i surowce wyłącznie pochodzenia roślinnego powinni na 14 dni przed, złożyć wniosek (również pobrany ze strony internetowej) u właściwego, ze względu na miejsce produkcji Powiatowej Inspekcji Sanitarnej. Uważam, że lepiej jest jeszcze wcześniej skontaktować się z odpowiednim urzędem i porozmawiać o przedsięwzięciu, dopytać o szczegóły, które mogą potem okazać się istotne. Kontrolę nad wyprodukowaną w gospodarstwie rolnym żywnością pełnią te instytucje, a także Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która kontroluje cechy organoleptyczne, parametry fizykochemiczne, zgodność produktu z etykietą oraz warunki składowania i transportu żywności.
Krok 2 - miejsce produkcji żywności
Miejscem produkcji żywności w ramach RHD może być: kuchnia domowa, przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego, przy jednoczesnym zachowaniu wymagań higienicznych wg rozporządzenia (WE) nr 852/2004, a także w wyodrębnionych lub zaadoptowanych obiektach, gdzie również obowiązują wymagania higieniczne w ww. rozporządzenia. Należy się z nimi koniecznie zapoznać i dostosować się do nich, wcześniej biorąc pod uwagę skalę produkcji, do której się przymierzamy, wyposażenie, które będzie konieczne i inne warunki np. sanitarne. Ważne jest również zachowanie łańcucha chłodniczego (jeśli będzie to wymagane). Należy stosować zasady dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz uproszczoną procedurę opartą na zasadach HACCP – są dostępne poradniki.
Krok 3 – dokumentacja sprzedaży
Sprzedaż w ramach RHD musi być udokumentowana, tzn., że rolnik prowadzi dokumentację (może być zeszyt), za każdy rok osobno, gdzie codziennie sporządza zapisy danych:
- numer kolejnego zapisu
- datę zbycia żywności
- ilość i rodzaj zbytej żywności
- kwotę sprzedaży
Taki rejestr rolnik przechowuje przez 2 lata. Produkcja i zbywanie żywności w ramach RHD nie może się dokonywać z udziałem pośrednika. Wyjątek stanowi sprzedaż podczas: wystaw, festynów, targów lub kiermaszów, organizowanych w celu promocji tej żywności.
Znakowanie żywności w RHD
Rolnik produkujący i zbywający żywność powinien ją właściwie oznakować, zgodnie z przepisami (rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności). Dla produktów pakowanych, na etykiecie powinny się znajdować informacje:
• nazwa produktu
• wykaz wszystkich składników (w tym alergeny, np. wytłuszczoną czcionką)
• ilość netto
• data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia
• warunki przechowywania
• dane podmiotu (rolnika)- nazwa, adres
• numer partii produkcyjnej
• kraj lub miejsce pochodzenia obowiązkowo przy produktach: miód, świeże mięso, świeże owoce i warzywa, jaja
Dodatkowo możemy użyć określenia „Produkt polski” jeśli:
o wszystkie składniki, których użyto do produkcji pochodzą z Polski
o składniki użyte do produkcji pochodzące spoza Polski stanowią nie więcej niż 25% produktu i nie można ich zastąpić tymi dostępnymi w Polsce
Jeśli sprzedajemy produkt bez opakowania lub pakowanego na życzenie konsumenta miejscem prezentacji informacji o danym środku spożywczym będzie wywieszka w miejscu jego sprzedaży lub inny nośnik informacji dostępny klientowi, który będzie zawierał informacje o: nazwie produktu, wykazie składników, danych producenta (szczegółowe dane w par. 19 rozporządzenia MRiRW z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych).
W wielkim skrócie to tyle podstawowych informacji. Szczegółowe opracowania znajdą Państwo w publikacjach, których jest wiele i na stronach internetowych.

Źródło:
CDR w Brwinowie, oddział w Radomiu, 2022 „Sprzedaż surowców i żywności przetworzonej z gospodarstwa- sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, działalność marginalna, lokalna i ograniczona, rolniczy handel detaliczny. Proces zatwierdzania i rejestracji działalności związanej z produkcją i wprowadzaniem produktów żywnościowych do obrotu”
Rozporządzenie MRiRW z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz.U. poz. 2159)
ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Rozporządzenia MRiRW z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com