^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
4
7
8
9
11
14
15
27
28
29

Newsletter

Galeria

baner galeria  

TURYSTYKA i PRODUKT LOKALNY NIEJEDNO MA IMIĘ. Część I - EDEN 2015

   destynacje

EDEN – Najlepsze Europejskie Destynacje - to bardzo ważny i popularny konkurs zainicjowany przez Komisję Europejską w 2006 roku. Jego celem jest wyłanianie najlepszych destynacji ( znaczenie: cel podróży) w całej Europie, które posiadają nie tylko bardzo ciekawą i różnorodną ofertę turystyczną, ale również w których wyjątkowo dba się o środowisko przyrodnicze, lokalne dziedzictwo kulturowe i poprawę sytuacji ekonomicznej mieszkających tam osób. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem : Turystyka i lokalna gastronomia, tzn. że nagradzane i promowane były miejsca i obszary turystyczne w Europie, wyróżniające się ofertą gastronomiczną. Za polską edycję konkursu odpowiedzialna była Polska Organizacja Turystyczna.

W szranki stanęło 25 kandydatów do nagrody. Jak czytamy na oficjalnej stronie konkursu :

Kapituła oceniała szlaki kulinarne, restauracje, lokale gastronomiczne i hotele wykorzystujące ofertę kuchni regionalnej bądź posiadające ofertę turystyczną związaną z popularyzacją dziedzictwa kulinarnego. Wysokie noty przyznawane były za włączanie do menu potraw przyrządzanych w oparciu o tradycyjne przepisy, z produktów dostarczanych przez lokalnych producentów oraz fakt wykorzystywania ofert kulinarnych destynacji, do promocji turystycznej regionu.

Toć to miód na serca wszystkich WGD –ówek, które od lat zabiegają o to samo: o zachowanie dziedzictwa kulturowego i kulinarnego, o poprawę sytuacji ekonomicznej domowych gospodarstw , w tym poprzez rozwój agroturystyki. A ciekawe propozycje w regionie, to zwiększony ruch turystyczny, to większa ilość konsumentów lokalnych produktów, to więcej miejsc pracy…..itd.

Tym bardziej więc cieszy fakt, że laureatem polskiej edycji Konkursu EDEN 2015 został Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki" utworzony przez Śląską Organizację Turystyczną. Wyniki konkursu ogłoszono 11 czerwca w ogrodzie znanej z wyśmienitej kuchni, warszawskiej restauracji przy ulicy Foksal. Nagrodzony przez kapitułę Szlak skupia dziś 31 lokali gastronomicznych z terenu całego województwa śląskiego, oferujących 180 potraw regionalnych pokazujących różnorodność kulinarną województwa .Znajdziemy tu wpływy kuchni austriackiej , niemieckiej , czeskiej czy żydowskiej oraz typowe proste dania jurajskie czy góralskie. Wiele z nich znajduje się na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

„Śląskie Smaki” to wyjątkowa oferta turystyczna promująca szlak kulinarnych przystanków będących świetnym uzupełnieniem i ubogaceniem sztandarowych atrakcji turystycznych naszego regionu. Pomysł serwowania lokalnych potraw na turystycznym szlaku jest nieco podobny to europejskiego projektu „ KILOMETR ZERO„ , o którym następnym razem.