^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Jaką rolę odgrywa jajko w codziennej diecie każdego z nas?

Jajkatransport

Opinia o jajach na przestrzeni ostatnich lat bardzo się zmieniła, kiedyś z powodu niesłusznych doniesień traktowane po macoszemu dziś zalecane przez lekarzy i dietetyków.

Światowy Dzień Jaja został ustanowiony w roku 1996 roku w Wiedniu podczas światowej konferencji, gdzie zdecydowano, że każdego roku święto to przypadać będzie na drugi piątek października. Każdego roku coraz więcej krajów prowadzi świadome działania, aby zainteresować media jajami i dotrzeć w ten sposób do konsumentów, zachęcając ich do zwiększenia spożycia. „Polacy jedzmy jaja” to teza mająca niepodważalne argumenty naukowe, o cennych właściwościach jaj.

WED Poland

Jaja, są często określane przez naukowców naturalną pigułką witaminową w 100% naturalnym opakowaniu i niczym koktajl ,zawierający wiele niezbędnych witamin i minerałów, potrzebny w zdrowej diecie. Jaja są źródłem wszelkich substancji dobroczynnych.

Cholina jest konieczna dla prawidłowej funkcji nerwów i mięśni oraz przyczynia się do rozwoju mózgu i dobrej pamięci.

Żelazo odgrywa ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz jest niezbędne w transportowaniu tlenu w organizmie

Kwas foliowy, usprawnia wytwarzanie nowych komórek i wspomaga rozwój płodu, więc jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Jod jest potrzebny do syntezy hormonu tarczycy oraz decydujący w poprawnym funkcjonowaniu tarczycy.

Luteina i zeaksantyna nie tylko pomagają w zachowaniu dobrego wzroku, mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób związanych ze starzeniem się gałki ocznej, tj. katarakta, czy zwyrodnienie plamki żółtej.

Proteiny są niezbędne dla budowy i naprawy mięśni, organów, skóry, oraz innych tkanek ciała. Są potrzebne do produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał.

Witamina A jest potrzebna do zdrowego rozwoju komórek; wspomaga wzrost oraz uzyskanie zdrowego wyglądu skóry, oraz poprawienie funkcji wzroku i systemu odpornościowego.

Witamina B12 jest niezbędna dla poprawnego formowania się czerwonych krwinek. Wspiera prawidłowe funkcje mózgu i systemu nerwowego.

Ryboflawina wspomaga zdrowy wygląd skóry i dobry wzrok.

Witamina B5 jest ważna dla prawidłowej przemiany materii, dla uwalniania energii ze spożywanej żywności oraz dla wzmożonego wysiłku umysłowego.

Witamina D jest ważna dla zdrowych kości i zębów; jest niezbędna dla przyswajania wapnia.

Witamina E pomaga w zachowaniu zdrowego układu moczowo-płciowego, nerwowego oraz zdrowych mięśni.

Profesor Frank Hu z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego od wielu lat zajmuje się problematyką jaj w żywieniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w szczególności cukrzycy i chorób krążenia. Najnowsze badania fińskich naukowców z University of Eastern Finland opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition”, dowodzą że jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Okazuje się że spożywanie 4 jajek tygodniowo zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 o ponad jedną trzecią.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com