^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Nowelizacja ustawy o paszach (GMO)

Nowelizacja ustawy o paszach

Sejm znowelizował ustawę o paszach, zgodnie z którą od 1 stycznia 2023 roku wejdzie w życie zakaz wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych (GMO).

Chodzi tu głównie o importowaną poekstrakcyjną śrutę sojową, która jest obecnie głównym surowcem białkowym w mieszankach paszowych dla drobiu oraz trzody chlewnej i w znaczącej większości pochodzi z upraw genetycznie modyfikowanych. Zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych będzie trudne ze względu na dopuszczalny bezpieczny udział tych surowców w paszach, szczególnie w mieszankach dla młodego drobiu i prosiąt. Chodzi przede wszystkim o dużą zawartość włókna oraz substancji antyżywieniowych w nasionach roślin strączkowych.

pasza

Moratorium będzie obowiązywało przez kolejne dwa lata, choć w złożonym 13 listopada poselskim projekcie ustawy wnioskowano o wydłużenie czasu wejścia w życie zakazu do 2025 roku. Z kolei Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej .Polsus" oraz 4 inne organizacje rolnicze wnioskowały w piśmie do ministra rolnictwa o przesunięcie wejścia zakazu stosowania pasz opartych o komponenty GMO aż o 6 lat, tłumacząc, że obecnie nie ma możliwości zastąpienia w paszach dla zwierząt importowanej śruty sojowej. Ich zdaniem wciąż brakuje skutecznego programu wspierającego produkcję i przerób rodzimego białka roślinnego.

Efektem zakazu (GMO) będzie spadek produkcji zwierzęcej, w szczególności drobiu, rzędu 30%, eksperci twierdzą, że będzie to nawet 50% oraz spadek zatrudnienia w branży drobiarskiej o ok. 20-30 tys. pracowników. Spadnie znów spożycie mięsa wytwarzanego w kraju będącego pod kontrolą weterynarii z 72 kg na osobę rocznie do ok. 40-60 kg. Nie wspomnę o najważniejszym, o lawinowym wzroście cen.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com