^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Projekty KSOW

ROZMAITOŚCI JESIENNE MIEDŹNIAŃSKIEJ ZIEMI

 

Tegoroczny, XII już Konkurs Potraw Regionalnych w gminie Miedźna, odbywał się pod nazwą „ROZMAITOŚCI JESIENNE MIEDŹNIAŃSKIEJ ZIEMI". 15 października w Grzawie zgromadzili się sympatycy tradycyjnej kuchni i folkloru pszczyńskiego. Organizatorami konkursu byli: Gminny Związek Kółek Rolników i Organizacji Rolniczych w Miedźnej. Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. Celem konkursu jest chęć kontynuowania i przekazywania zwyczajów a także uświadomienie piękna i wagi kultury i tradycji kulinarnych śląskiego regionu.
W konkursie uczestniczyło 6 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Miedźna. Są to Frydek, Gilowice, Grzawa, Góra, Miedźna, Wola.
Wśród zaproszonych gości byli m.in.: Andrzej Krawczyk – Prezes WZKRiOR w Katowicach, Andrzej Grzyb – Dyrektor Oddziału Bielsko-Biała ŚODR w Częstochowie, Bogdan Taranowski – Wójt Miedźnej, Maryla Adamczyk – Naczelnik Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska Starostwa Powiatowego w Pszczynie, Mirosława Nykiel – poseł na Sejm RP oraz wielu innych znakomitych gości.
W trakcie Konkursu swoje wokalne popisy prezentowały dwa Zespoły – Folkowianie i Górzanie. Po rozpoczęciu części oficjalnej, którą poprowadziły Panie: Łucja Krutak – prezes GZKRiOR w Miedźnej oraz Anna Rogala-Romanek – kierownik PZDR w Pszczynie, powołano Komisję Konkursową w składzie: Bogdan Taranowski, Mirosława Nykiel, Andrzej Grzyb, Maria Adamczyk, Andrzej Krawczyk i Łucja Krutak. Komisja miała do rozdysponowania maksymalnie 120 punktów za poszczególne kryteria: smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstwa rolnego, sposób podania potraw (przystrojenie stołów), związek potrawy z tradycją.
Po degustacji oraz naradzie, Przewodniczący Komisji Konkursowej Pan Andrzej Grzyb odczytał protokół z prac Komisji.
1 miejsce KGW Miedźna z sumą 117 punktów za potrawy: żur, zupa z bani, mielone z buraczkami, jabłecznik, ciasto cytrynowe;
2 miejsce KGW Gilowice z sumą punktów 116 za potrawy: zupa grzybowa z łazankami, prażone z maślanką, ciasto z owocami i galaretką.
Wytypowane KGW będą reprezentować gminę Miedźna na Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych w Pszczynie.

 

miedźna

 

gilowice

 

komisja

 

dyr

 

Tekst: Anna Rogala-Romanek

Fot. Katarzyna Adaśko

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com