^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

WIELKANOCNE STOŁY W PIETROWICACH WIELKICH

Image  93Image  190Image  244Image  258Image  112Image  168

  IX Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych, który odbył się w Pietrowicach Wielkich 19 marca 2016 r. w Centrum Społeczno-Kulturowym miał na celu poznanie i wyłonienie regionalnych produktów i potraw. Przysmaki kulinarne przygotowane były według tradycyjnych receptur i metod,które stosowane są nieprzerwanie od wieków. Szczególną cechą naszej, regionalnej kuchni jest jej niebywała różnorodność - w każdym regionie naszego powiatu możemy znaleźć charakterystyczne dla niej potrawy z których każda może stać się kulinarną specjalnością.

    Organizatorami konkursu byli: Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu, Urząd Gminy Pietrowice Wielkie i Starostwo Powiatowe. Konkurs nawiązywał do tradycji Świąt Wielkanocnych.

     W konkursie uczestniczyły panie reprezentujące 14 sołectw z gmin powiatu raciborskiego, tj.: gmina Pietrowice Wielkie sołectwa – Pietrowice Wielkie, Kornice, Pawłów, Żerdziny, Maków, Amandów, Samborowice, Cyprzanów, gmina Nędza sołectwo -Nędza, gmina Krzyżanowice sołectwo - Owsiszcze, gmina Kornowac - sołectwo Łańce, gmina Krzanowice sołectwo – Pietraszyn, gmina Rudnik sołectwo - Gamów.

Swoją obecnością na konkursie zaszczycili nas: Pani Dyrektor Odziału ŚODR w Bielsku-Białej Bożena Maślanka, Poseł Gabriela Lenartowicz, Starosta Ryszard Winiarski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa Sejmiku Śląskiego Janusz Wita, Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Częstochowie Irena Łaba, Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Racibórzu Wiesław Danyłko, Prezes Wojewódzkiego Związku Kółek Rolniczych i Organizacji Rolniczych Andrzej Krawczyk, Wójtowie i przedstawiciele gmin powiatu raciborskiego oraz przedstawiciele rad gmin i sołtysi.

Uczestników konkursu oraz zaproszonych gości przywitali: Wójt Gminy Pietrowice Wielkie Andrzej Wawrzynek, Starosta Ryszard Winiarski, Dyrektor Oddziału ŚODR w Bielsku-Białej Bożena Maślanka. W przerwie konkursu wystąpiła młodzież ze szkół i zespół Rzuchowianki. Panie z poszczególnych sołectw przygotowały tradycyjne potrawy wielkanocne kuchni śląskiej. Na świątecznie przystrojonych stołach pojawiały się różnego rodzaju sałatki owocowe i warzywne oraz rolady mięsne nadziewane śliwkami i warzywami, kaczka faszerowana, królik po wiejsku, drobiowe łódeczki paszteciki, schab z żurawiną, chleb ziarnisty z kiełbasą a także galarety warzywno-mięsne pięknie przystrojone zieleniną. Stoły uginały się od łakoci, malowanych pisanek i zajączków. Panie przygotowały równiez  tradycyjne wypieki wielkanocne i desery. Zaproszeni goście mieli możliwość degustacji tych wszystkich potraw. Jury oceniło wszystkie potrawy pod względem kulinarnym, estetycznym - bez wyróżnień, jednakowo. Dyplomy ufundowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie wręczyła pani Bożena Maślanka

Nagrody ufundowali także: Starostwo Powiatowe w Raciborzu, Bank Spółdzielczy z Raciborzu, Apteka Nędza, Bank Zachodni w Racibórzu, GXL Polska SP z o.o. Racibórz, Młyn Cyprzanów ,RSP Cyprzanów RSP Kornice, Firma SHU WIP Dziećmarów oraz SUR i Ś z Raciborza. Konkurs mógł odbyć się dzięki wsparciu finansowemu sponsorów.

Wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania i przeprowadzenia Konkursu Potraw Regionalnych, w imieniu organizatorów, serdecznie dziękuję.

Dokumentacja fotograficzna - Karina Kwasniewska

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com