^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

"Miody z gminy Porąbka" na liście produktów tradycyjnych.

 W dniu 11.10.2017r na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały wpisane „Miody z gminy Porąbka”. Gmina Porąbka położona jest w powiecie bielskim, nad rzeką Sołą, wśród stoków Beskidu Małego. Prawie połowę powierzchni gminy stanowią lasy. Obecność lasów iglastych i liściastych, a także bogata roślinność zdecydowały o występowaniu na tych terenach wielu rodzajów miodów, wśród których najbardziej popularny jest miód spadziowy. Oprócz niego, pszczoły z nektarów roślin kwitnących wytwarzają również miody akacjowe, lipowe, wielokwiatowe i nektarowo-spadziowe. Miód na tym terenie zawsze był wyjątkowym produktem spożywanym na szczególne okazje. Przede wszystkim nie mogła obejść się bez niego wieczerza wigilijna, na której spożywano miód z opłatkiem. Bywało, że sąsiadom i krewnym posyłano miód w darze przed świętami Bożego Narodzenia. Czasem na bazie miodu wypiekano świąteczne pierniczki oraz przygotowywano trunki, takie jak miodówki lub miodule. Pszczelarstwo w okolicach Porąbki jest rzemiosłem starym. Pasieki prowadzone są przez rodziny pszczelarzy, w których tajniki zawodu przekazywane są kolejnym pokoleniom. Opisywane miody wyróżnia ciemniejsza barwa i głęboki aromat, co jest efektem lokowania uli w pobliżu lasów oraz dominacji miodu spadziowego. Pszczelarze z gminy Porąbka bardzo dbają o podtrzymywanie tradycji pszczelarskich.Miody z gminy Porabka Członkowie zrzeszeni w Gminnym Kole Pszczelarzy „Bartnik” od lat organizują lokalne imprezy poświęcone pszczelarstwu. Również księża mocno przyczyniają się do rozkwitu i pielęgnacji tradycji pszczelarskich. Ksiądz Józef Strączek, dawny proboszcz parafii w Porąbce, który zmarł w wieku 102 lat wspominał, że tutejsze miody były jego ulubioną pozycją w codziennym menu: „Ja spożywam miód w rozmaitych postaciach (…) najczęściej do kawy, ale też na śniadanie to zawsze tradycyjnie jedna kromka chleba właśnie z miodem (…) spożywam ten miód także łyżeczką i popijam (…)” (Wywiad etnograficzny z ks. Józefem Strączkiem, gm. Porąbka).  

źródło: www.minrol.gov.pl

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com