^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

WIELKANOCNE STOŁY W PIETROWICACH WIELKICH

XI Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych który, odbył się w Pietrowicach Wielkich 17 marca 2018 r w Centrum Społeczno-Kulturowym miał na celu poznanie i prezentację regionalnych potraw. Przysmaki kulinarne przygotowane były według tradycyjnych przepisów i receptur . Szczególną cecha naszej regionalnej kuchni jest jej niebywała różnorodność. W każdej gminie naszego powiatu możemy znaleźć charakterystyczne dla niej potrawy ,których każda może stać się kulinarna specjalnością. Organizatorami konkursu był :Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu , Urząd Gminy Pietrowice Wielkie i Powiat Raciborski .

W konkursie uczestniczyły panie reprezentujące 15 sołectw gmin powiatu raciborskiego. Gmina Pietrowice Wielkie sołectwa – Pietrowice Wielkie, Kornice, Pawłów, Żerdziny, Maków, Gródczanki, Samborowice, Cyprzanów, Amandów, Gmina Nędza sołectwo -Nędzą, Gmina Krzyżanowice sołectwo- Owsiszcze, Gmina Kornowac- sołectwo Rzuchów, Gmina Kuźnia Raciborska-sołectwo Kuźnia Raciborska, Gmina Krzanowice sołectwo – Borucin, Gmina Rudnik sołectwo - Gamów. Swoją obecnością na konkursie zaszczycili nas zaproszeni goście - Poseł Gabriela Lenartowicz, Marek Dziubek Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Anna Szymik Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie oddział Mikołów, Starosta Ryszard Winiarski, Janusz Wita Wiceprzewodniczący Sejmiku Śląskiego, Grzegorz Wolnik Wiceprzewodniczący Sejmiku Śląskiego, Wójtowie i przedstawiciele gmin powiatu raciborskiego oraz przedstawiciele rad gmin i sołtysi. Uczestników konkursu oraz zaproszonych gości przywitali: Wójt Gminy Pietrowice Wielkie Andrzej Wawrzynek, Poseł Gabriela Lenartowicz, Starosta Ryszard Winiarski, Dyrektor ŚODR w Częstochowie Marek Dziubek, Anna Szymik Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie oddział Mikołów, Janusz Wita i Grzegorz Wolnik Wiceprzewodniczący Sejmiku Śląskiego. W przerwie wystąpiły Rzuchowianki i   młodzież ze szkół gminy Pietrowice Wielkie. Panie z poszczególnych sołectw przygotowały tradycyjne potrawy wielkanocne kuchni śląskiej. Stoły były świątecznie przystrojone. Na stołach pojawiały się różnego rodzaju sałatki owocowe i warzywne. Rolady mięsne nadziewane śliwkami i warzywami, rolady z łososia nadziewane szpinakiem, rolady śląskie, kaczka faszerowana, drobiowe łódeczki paszteciki, schab z żurawiną, chleb ziarnisty z kiełbasą, galarety warzywno –mięsne, pierogi nadziewane różnym farszem, tradycyjny żurek, Stoły uginały się od łakoci, malowanych pisanek i zajączków. Panie przygotowały tradycyjne wypieki wielkanocne i desery. Zaproszeni goście mieli możliwość degustacji potraw. Jury miało bardzo trudne zadanie oceny pięknie przystrojonych stołów i smacznych potraw. Panie ciekawie opowiadały o prezentowanych daniach świątecznych. Jury oceniła wszystkie potrawy pod względem kulinarnym, estetycznym bez wyróżnień. Nagrody i dyplomy wręczali; Wójt Gminy Andrzej Wawrzynek, Poseł Gabriela Lenartowicz, Dyrektor ŚODR w Częstochowie Marek Dziubek, Anna Szymik Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie oddział Mikołów.

Fundatorem nagród był – Powiat Raciborski, Bank Spółdzielczy z Raciborzu, Apteka Nędza, Młyn Cyprzanów, RSP Cyprzanów, RSP Kornice, RSP Pietrowice Wielkie RSP Maków, oraz SUR i Ś z Raciborza

Wszystkim, którzy przyczynili się do pomocy zorganizowania i przeprowadzenia Konkursu Potraw Regionalnych w imieniu organizatorów serdecznie dziękuję.

 1010262 1010407 1010257 1010293 1010239 1010387 1010445

Fot. K.Kwaśniewska

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com