„TRAFOON – sieć żywności tradycyjnej w celu usprawnienia transferu wiedzy i rozwoju", to projekt finansowany ze środków Komisji Europejskiej w ramach 7 Programu Ramowego UE, którego celem jest wsparcie dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw w sektorze spożywczym.
Przedsiębiorstwa te poddawane są coraz większej presji w związku z otwarciem rynków, wzrostem zapotrzebowania na powtarzalne i konkurencyjne cenowo produkty spożywcze, rosnącym znaczeniem dużych detalistów oraz prowadzenia działalności zgodnej z krajowymi regulacjami. Stale rosnące oczekiwania i konkurencyjność cenowa zagrażają wielu tradycyjnym wyrobom oraz technikom przetwarzania, które jeszcze dziś są dostępne i stosowane. Aby przetrwać ekonomicznie i uczestniczyć w nowoczesnym rynku konsumentów, mali producenci wytwarzający tradycyjną żywność muszą rozszerzać swoje umiejętności i wiedzę.
W ramach realizacji w/w projektu Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności w Olsztynie organizuje dla producentów i przetwórców owoców warsztaty.
Warsztaty odbędą się w dniu 18 czerwca 2015 roku w Olsztynie w siedzibie Instytutu przy ulicy Tuwima 10 w godzinach 9.30 – 17.00.
Tematyka warsztatów to m.in.:
• Żywność tradycyjna;
• Wymagania dotyczące ochrony środowiska dla małych firm;
• Przechowywanie owoców;
• Jakość i bezpieczeństwo owoców i ich przetworów;
• Nowoczesne technologie przetwórstwa owoców.
Sprawami dotyczącymi organizacji warsztatów oraz bieżących kontaktów z producentami zajmuje się dr Tomasz Jedliński, tel. 89 523 46 14, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Więcej informacji i rejestracja na stronie http://www.pan.olsztyn.pl/trafoon
Na podstawie materiałów z CDR Brwinów