W dniach 12-13 czerwca 2023 w siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowa miał miejsce „Kryształowy Ser- konkurs na najlepszy ser w województwie śląskim” wraz z towarzyszącą mu konferencją. Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Sery były oceniane w trzech kategoriach- sery dojrzewające twarde i półtwarde, sery świeże (podpuszczkowe, twarogi, kwasowo-podpuszczkowe) oraz sery parzone/ pasta filata. W konkursie przyznano trzy wyróżnienia, trzy pierwsze nagrody- po jednym na kategorię oraz Grand Prix- nagrodę za najlepszy ser konkursu.
W kategorii sery dojrzewające:
W kategorii sery świeże:
W kategorii sery parzone/ pasta filata:
Grand Prix, czyli główną nagrodę i tytuł najlepszego, Kryształowego Sera województwa śląskiego zdobył ser „Czorno Łowca” z serowarni SER Tom, autorstwa Pana Tomasza Krzyżowskiego
Wszystkim uczestnikom konkursu i konferencji oraz prelegentom serdecznie dziękujemy za współtworzenie tego wyjątkowego wydarzenia. Województwo śląskie ma jeszcze wiele dobrego do odkrycia w zakresie kulinariów i nie tylko.