Grupa rolników i doradców rolniczych miała okazję w dniach 7-8 lipca 2022 odwiedzić 5 gospodarstw, w których uprawiane są zioła i lawenda. Ten wyjazd studyjny był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Gospodarze, do których zawitaliśmy, miło nas ugościli i podzielili się wiedzą i swoim doświadczeniem.
W gospodarstwie, w którym uprawiano lawendę dowiedzieliśmy się w jakim terminie najlepiej ją wysiewać, jak pobrać najlepsze nasiona, kiedy ją ścinać, w jaki sposób suszyć. Ciekawostką była 22-letnia część plantacji lawendy, która z racji swojego wieku wymaga ręcznego, uciążliwego zbioru kwiatów, tradycyjnie sierpami. W tym roku, z powodu upałów, lawenda szybciej przekwitała, więc zbiór trzeba było szybciej przeprowadzić. Młodsza część plantacji jest już bardziej nowocześnie poprowadzona, gdyż odległości w międzyrzędziach są dostosowane do rozstawu kół ciągnika i koszenie kwiatów odbywa się mechanicznie.
W kolejnych ziołowych gospodarstwach, które zwiedziliśmy uprawiano m.in.: mniszek lekarski, melisę, babkę lancetowatą, pokrzywę, lubczyk, jeżówkę, miętę, dziurawiec, czy malwę czarną. Dowiedzieliśmy się na temat uprawy tych ziół. Mieliśmy także okazję zobaczyć sprzęt do odchwaszczenia mechanicznego plantacji, maszyn do zbioru, suszenia, młócenia, sieczenia, krajania, sortowania ususzonych ziół. Z ciekawością słuchaliśmy o kontraktacji ziół oraz tego, gdzie pozyskać odbiorców surowca. Gospodarstwa, które odwiedziliśmy, suszyły zioła tylko suchym powietrzem, ale energię do suszenia pozyskiwano z różnych paliw. W jednym z gospodarstw suszarnia była opalana suszonymi pestkami wiśni.
Uczestnicy wyjazdu po raz pierwszy spotkali się z gospodarstwami zielarskimi, gdyż na Śląsku jest ich naprawdę znikoma ilość. Wiedza i doświadczenie, które zebraliśmy z pewnością posłuży nam w przyszłości. Wiemy, że nic nie przychodzi z łatwością, ale doświadczenie czyni mistrza. Z relacji uczestników wiemy, że ten wyjazd był niezwykle udany, otworzył oczy, a także zainspirował do działania i dzielenia się zdobytym doświadczeniem z innymi. Wzrosło wśród nas także zainteresowanie właściwościami zdrowotnymi ziół i ich ekologiczną uprawą. W zasadzie wszystkie gospodarstwa, które obejrzeliśmy były prowadzone ekologicznie. Mamy nadzieję, że ten wyjazd studyjny zapoczątkuje rozwój ekologicznych gospodarstw zielarskich na Śląsku.