Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Finał regionalny NKD odbędzie się 28 lipca (niedziela) na terenie Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych, Chorzów ul. Parkowa 25.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa śląskiego, spełniający kryteria konkursowe.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, istotne jest przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadać tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę.
Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach:
Produkty pochodzenia zwierzęcego
Produkty pochodzenia roślinnego
Napoje regionalne
Inne produkty regionalne
Tak jak w ubiegłym roku zabezpieczony będzie namiot – hala (z podłogą) wraz z ławami, ławkami i stolikami do prezentacji oraz podłączenie do prądu.
Zgłoszenia do konkursu przyjmują pracownicy Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Częstochowie w nieprzekraczalnym terminie do 30 czerwca 2019 r.
Szczegółowych informacji dotyczących Konkursu udzielają pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR w Częstochowie
- O/ Bielsko Biała – A. Zoń, A. Zawadzak – tel. 33/ 82 73 450
- O/ Mikołów – B. Majnusz – tel. 32/ 32 50 143
- ŚODR Częstochowa – J. Brzozowska, P. Makles –Bochnia – tel.34/ 377 01 19
Dokumenty do pobrania:
Karta-zgloszenia-potrawa-2019-rodo
Karta-zgloszenia-produkt-2019-rodo
Regulamin-nkd-sr-19-gastronomia-01
Regulamin-nkd-sr-19-produkt-01
Zgoda na przetwarzanie danych_imprezy promocyjne