XVII edycja Festiwalu Śląskie Smaki - Jastrzębie-Zdrój, w dniu 4 czerwca 2023.
Festiwal kulinarny „Śląskie Smaki " to cykliczna impreza promująca kuchnię regionalną województwa śląskiego. Organizowany w tym roku po raz 17 przez Śląską Organizację Turystyczną, gromadzi pasjonatów kuchni regionalnej za każdym razem w różnych częściach naszego województwa, co umożliwia poznanie nie tylko lokalnych przysmaków ale również kultury i tradycji danego regionu. W tym roku będzie to Park Zdrojowy w Jastrzębiu Zdroju.
Każdemu festiwalowi towarzyszy konkurs kulinarny, w którym uczestnicy, podzieleni na kategorie, ubiegają się o tytuł Eksperta Śląskich Smaków . Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści.
Koła Gospodyń Wiejskich uczestnicząc w konkursie są przykładem prawdziwie tradycyjnej, często już zapominanej kuchni. Restauracje zwycięskie dania najczęściej umieszczają w swoim menu, chwaląc się zdobytymi dyplomami. Jest to również niebywała okazja dla adeptów szkół gastronomicznych aby zmierzyć się z przygotowaniem tradycyjnych i regionalnych potraw. Za każdym razem imprezie towarzyszą liczne pokazy, występy kabaretów, warsztaty dla dzieci, a całość wieńczy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Festiwal cieszy się ogromną popularnością i jest największą imprezą kulinarną w regionie.
Program Festiwalu „Śląskie Smaki” – niedziela, 4.06.2023 r. - Park Zdrojowy w Jastrzębiu-Zdroju:
13:00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”
13:15-14:00 – pokaz grillowania (scena główna)
14:00-14:15 – rozpoczęcie bicia rekordu Polski na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową + relacja z konkursu kulinarnego
14:15-15:00 – pokaz grillowania (scena główna)
15:00-16:15 – Kinga Paruzel - pokaz kulinarny kuchni wegańskiej
20:30-16:15-16:30 - relacja z konkuru kulinarnego
16:30-17:15 - pokaz grillowania (scena główna)
17:00-17:30 - zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu (scena główna)
17:30-18:30 - Bitwa Smaków - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Adama Borowicza
18:30-19:15 - pokaz grillowania (scena główna)
19:15-19:30 – zakończenie bicia rekordu Polski na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową
19:30-20:30 - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą
21:00 - zakończenie Festiwalu „Śląskie Smaki”
Ponadto:
13.00 - 19.00 - zwiedzanie jastrzębskiego uzdrowiska (Parku Zdrojowego) z przewodnikiem (ok. 40 min.)
13.00 - 16.00 - konkurs kulinarny dla zgłoszonych uczestników, prace jury festiwalowego
13.00 - 20.00 - sprzedaż produktów gastronomicznych i regionalnych przez wystawców festiwalu
13.00 - 19:00 - animacje dla dzieci
Obecnie trwa nabór do Jury konkursu kulinarnego najsmaczniejszej imprezy w regionie, czyli Festiwalu "Śląskie Smaki". Organizatorzy imprezy poszukują kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą niezwykłe potrawy uczestników. Co ważne – w Jury jest tylko jedno miejsce dla osoby mogącej wykazać się szczególną znajomością kuchni regionalnej. Zgłoszenia (kopie dokumentów potwierdzających kwalifikacje, określone w pkt. 4 oraz dane kontaktowe) należy wysyłać do siedziby Śląskiej Organizacji Turystycznej do dn. 15.04.2023 r. (pocztą na adres: Śląska Organizacja Turystyczna, ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice lub mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; kontakt: Agnieszka Czachura-Łach (tel. 32 2072073).
Jednocześnie trwa nabór drużyn do konkursu kulinarnego. O statuetkę Złotego, Srebrnego i Brązowego Fartucha ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii).
Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!
Na zgłoszenia drużyn w 3 kategoriach ŚOT czeka do 10.05.2023 r. Ostateczną listę uczestników ukaże się do dnia 15.05.2023 r. Ilość miejsc ograniczona.
Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. W efekcie 3-godzinnego gotowania jury oceni pełny obiad. Który z nich wygra? Przekonamy się w dniu konkursu - 4 czerwca 2023 r.
Zdjęcie : Śląska Organizacja Turystyczna