^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XLIII Dni Otwartych Drzwi

XVII edycja Festiwalu Śląskie Smaki - Jastrzębie-Zdrój

smaki 580 304

XVII edycja Festiwalu Śląskie Smaki - Jastrzębie-Zdrój, w dniu 4 czerwca 2023.

Festiwal kulinarny „Śląskie Smaki " to cykliczna impreza promująca kuchnię regionalną województwa śląskiego. Organizowany w tym roku po raz 17 przez Śląską Organizację Turystyczną, gromadzi pasjonatów kuchni regionalnej za każdym razem w różnych częściach naszego województwa, co umożliwia poznanie nie tylko lokalnych przysmaków ale również kultury i tradycji danego regionu. W tym roku będzie to Park Zdrojowy w Jastrzębiu Zdroju.
Każdemu festiwalowi towarzyszy konkurs kulinarny, w którym uczestnicy, podzieleni na kategorie, ubiegają się o tytuł Eksperta Śląskich Smaków . Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści.
Koła Gospodyń Wiejskich uczestnicząc w konkursie są przykładem prawdziwie tradycyjnej, często już zapominanej kuchni. Restauracje zwycięskie dania najczęściej umieszczają w swoim menu, chwaląc się zdobytymi dyplomami. Jest to również niebywała okazja dla adeptów szkół gastronomicznych aby zmierzyć się z przygotowaniem tradycyjnych i regionalnych potraw. Za każdym razem imprezie towarzyszą liczne pokazy, występy kabaretów, warsztaty dla dzieci, a całość wieńczy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Festiwal cieszy się ogromną popularnością i jest największą imprezą kulinarną w regionie.

Program Festiwalu „Śląskie Smaki” – niedziela, 4.06.2023 r. - Park Zdrojowy w Jastrzębiu-Zdroju:

13:00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”

13:15-14:00 – pokaz grillowania (scena główna)

14:00-14:15 – rozpoczęcie bicia rekordu Polski na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową + relacja z konkursu kulinarnego

14:15-15:00 – pokaz grillowania (scena główna)

15:00-16:15 – Kinga Paruzel - pokaz kulinarny kuchni wegańskiej

20:30-16:15-16:30 - relacja z konkuru kulinarnego

16:30-17:15 - pokaz grillowania (scena główna)

17:00-17:30 - zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu (scena główna)

17:30-18:30 - Bitwa Smaków - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Adama Borowicza

18:30-19:15 - pokaz grillowania (scena główna)

19:15-19:30 – zakończenie bicia rekordu Polski na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową

19:30-20:30 - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą

21:00 - zakończenie Festiwalu „Śląskie Smaki”

Ponadto:


13.00 - 19.00 - zwiedzanie jastrzębskiego uzdrowiska (Parku Zdrojowego) z przewodnikiem (ok. 40 min.)

13.00 - 16.00 - konkurs kulinarny dla zgłoszonych uczestników, prace jury festiwalowego

13.00 - 20.00 - sprzedaż produktów gastronomicznych i regionalnych przez wystawców festiwalu

13.00 - 19:00 - animacje dla dzieci

Obecnie trwa nabór do Jury konkursu kulinarnego najsmaczniejszej imprezy w regionie, czyli Festiwalu "Śląskie Smaki". Organizatorzy imprezy poszukują kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą niezwykłe potrawy uczestników. Co ważne – w Jury jest tylko jedno miejsce dla osoby mogącej wykazać się szczególną znajomością kuchni regionalnej. Zgłoszenia (kopie dokumentów potwierdzających kwalifikacje, określone w pkt. 4 oraz dane kontaktowe) należy wysyłać do siedziby Śląskiej Organizacji Turystycznej do dn. 15.04.2023 r. (pocztą na adres: Śląska Organizacja Turystyczna, ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice lub mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; kontakt: Agnieszka Czachura-Łach (tel. 32 2072073).

Jednocześnie trwa nabór drużyn do konkursu kulinarnego. O statuetkę Złotego, Srebrnego i Brązowego Fartucha ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii).
Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!
Na zgłoszenia drużyn w 3 kategoriach ŚOT czeka do 10.05.2023 r. Ostateczną listę uczestników ukaże się do dnia 15.05.2023 r. Ilość miejsc ograniczona.

Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. W efekcie 3-godzinnego gotowania jury oceni pełny obiad. Który z nich wygra? Przekonamy się w dniu konkursu - 4 czerwca 2023 r.

śląskie smaki

 Zdjęcie : Śląska Organizacja Turystyczna

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com