Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wspiera ciekawą i nowatorską w naszym regionie incjatywę promocji bogactwa kulinarnego województwa śląskiego, która ujrzała światło dzienne w grudniu 2022 roku. Śląska Organizacja Turystyczna zrealizowała,swój pomysł na to, aby dania regionalne podawane były nie tylko w restauracjach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, ale żeby przenieść je także w teren! Ten nowy projekt to Food Truck ŚLĄSKIE SMAKI, a partnerem została restauracja należąca do Szlaku Kulinarnego – Restauracja Zacisze.
Mogę podkreślić że kuchnia regionalna jest istotnym elementem w budowaniu wizerunku województwa śląskiego. Dopełnia jego obraz i pozwala zrozumieć specyfikę regionu – mówi Adam Wawoczny, Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Food Truck ŚLĄSKIE SMAKI będzie obecny podczas najważniejszych imprez i wydarzeń w regionie, trafi również poza granice naszego województwa. Wszędzie tam, gdzie znajdą się smakosze kuchni regionalnej. Będzie szybko, smacznie i zdrowo. Food truck nie tylko zaserwuje wspaniałe potrawy, ale także uatrakcyjni wiele imprez promocyjnych, w których uczestniczyć będzie Śląska Organizacja Turystyczna, promując województwo śląskie i jego atrakcje turystyczne, a teraz także bogactwo kulinarne regionu.
Zloty Food Trucków to obecnie nieodłączny elementem życia w wielu miastach. Będzie na nich również Food Truck ŚLĄSKIE SMAKI, ale… nie będzie ograniczał się tylko do nich. Spotkacie go na jarmarkach, koncertach plenerowych, festiwalach, festynach i imprezach sportowych. Obowiązkowo pojawi się na imprezach typowo kulinarnych.
Idea Food Trucka zrodziła się już jakiś czas temu. Chcieliśmy wyjść z daniami regionalnymi poza restauracje Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Jako Regionalna Organizacja Turystyczna zajmująca się promocją turystyczną województwa śląskiego, uczestniczmy w imprezach promocyjnych po to, aby przyciągnąć turystów do naszego regionu. Taki Food Truck jest świetnym powodem, aby odwiedzać tego typu wydarzenia – dodaje Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Odpowiednio skomponowane menu sprawi, że będzie można skosztować regionalnych przystawek, dań głównych i deserów, oczywiście w wersji „street food”. Food Trucka ŚLĄSKIE SMAKI wyróżniają na tle innych food trucków kultowe dania kuchni województwa śląskiego. Sam pojazd kolorystycznie nawiązuje do brandu Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki oraz Festiwalu Śląskie Smaki - jego wyraźny, pomarańczowy kolor przyciąga i kusi - zaprasza do odpoczynku na pomarańczowych leżakach z kubkiem gorącego żuru.
A jakie są te KULTOWE DANIA kuchni regionalnej? Szałot, hekele, żur żeniaty, rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą, karminadle z ciapkapustą, żeberka z ciapkapustą, krupniok, żymlok, kołocz oraz kopa.
Źródło:
Portal o kuchni regionalnej województwa śląskiego:
• SlaskieSmaki.pl
• Facebook: SlaskieSmaki