^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XLIII Dni Otwartych Drzwi

Filmy szkoleniowe z zakresu wyrobu wędlin w warunkach domowych

dsc 0010

Zapraszamy do zapoznania się z filmami szkoleniowymi z zakresu produkcji wędlin w warunkach domowych, zrealizowanych przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.
Podtrzymanie polskiej tradycji związanej z wyrobem tradycyjnych kiełbas, szynek, wyrobów podrobowych i innych produktów wędliniarskich to cel, który przyświecał stworzeniu powyższego materiału.

 Filmy prezentują proces, jak przy użyciu amatorskich narzędzi i w warunkach domowych wykonać poszczególne etapy produkcji wędlin. Przygotowane filmy obejmują poniższą tematykę:

  1. Przygotowanie półtuszy wieprzowej: rozbiór, narzędzia, klasyfikacja elementów,
  2. Przygotowanie mięsa wołowego: rozbiór, klasyfikacja elementów,
  3. Dobór odpowiednich przypraw oraz osłonek i jelit.
  4. Metody peklowania.
  5. Proces wyrobu wędzonek.
  6. Proces wyrobu kiełbas.
  7. Wytwarzanie wyrobów podrobowych.
  8. Proces wyrobu wędlin drobiowych.
  9. Domowe metody wytwarzania konserw mięsnych.
  10. Proces produkcji parzonych wędlin przy użyciu szynkowarów, prasek, itp.
  11. Wędzenie ryb.
    Filmy prezentują również przykłady i rozwiązania organizacyjne w zakresie funkcjonowania działalności RHD i MLO. Ponadto przedstawiają zagadnienia dotyczące oceny organoleptycznej wyrobów po przeprowadzonym procesie technologicznym.
    Filmy zostały opracowane i zrealizowane w ramach operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 pn. „Przetwarzanie i sprzedaż żywności z gospodarstw rolnych”.

    Filmy szkoleniowe można obejrzeć na naszym kanale YT


    źródło : www.cdr.gov.pl
This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com