Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”,
Finał regionalny NKD odbędzie się 29 lipca (niedziela) o godz.11.00 na terenie Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych, Chorzów ul. Parkowa 25
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa śląskiego, spełniający kryteria konkursowe.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, istotne jest przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.
Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.
Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadać tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę (nie wymyśloną na potrzeby konkursu).
Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach:
Tak jak w ubiegłym roku zabezpieczony będzie namiot – hala (z podłogą) wraz z ławami, ławkami i stolikami do prezentacji oraz podłączenie do prądu.
Zgłoszenia do konkursu przyjmują pracownicy Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Częstochowie w nieprzekraczalnym terminie do 02 lipca 2018 r.
Szczegółowych informacji dotyczących Konkursu udzielają pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR w Częstochowie
- O/ Bielsko Biała – A. Zoń, A. Zawadzak – tel. 33/ 814 45 41
- O/ Mikołów – B. Majnusz – tel. 32/ 3250 143
- ŚODR Częstochowa – J. Brzozowska, P. Makles –Bochnia – tel.34/ 377 01 19
Poniżej dokumenty do pobrania:
Regulamin działania Komisji Konkursowych finałów regionalnych
REGULAMIN KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepsze produkt i potrawę regionalną
REGULAMIN XVIII EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepszą potrawę regionalną
REGULAMIN XVIII EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
KARTA ZGŁOSZENIA PRODUKTU (dla jednego produktu)
Zgoda na przetwarzanie danych - imprezy promocyjne