^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XLIII Dni Otwartych Drzwi

XVIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”,

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XVIII edycji konkursu  „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”,

Finał regionalny NKD odbędzie się 29 lipca (niedziela) o godz.11.00 na terenie Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie  podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych, Chorzów ul. Parkowa 25Nkd logo

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa śląskiego, spełniający kryteria konkursowe.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, istotne jest przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.

Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.

Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadać tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę (nie wymyśloną na potrzeby konkursu). 

Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach:

  1. Produkty pochodzenia zwierzęcego
  2. Produkty pochodzenia roślinnego
  3. Napoje regionalne
  4. Inne produkty regionalne

Tak jak w ubiegłym roku zabezpieczony będzie namiot – hala (z podłogą) wraz z ławami, ławkami i stolikami do prezentacji oraz podłączenie do prądu.

Zgłoszenia do konkursu przyjmują pracownicy Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Częstochowie w nieprzekraczalnym terminie do 02 lipca 2018 r.

Szczegółowych informacji dotyczących Konkursu udzielają pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR w Częstochowie

- O/ Bielsko Biała – A. Zoń, A. Zawadzak – tel. 33/ 814 45 41

- O/ Mikołów – B. Majnusz – tel. 32/ 3250 143

- ŚODR Częstochowa – J. Brzozowska, P. Makles –Bochnia – tel.34/ 377 01 19

Poniżej dokumenty do pobrania:

Regulamin działania Komisji Konkursowych finałów regionalnych

REGULAMIN KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepsze produkt i potrawę regionalną

REGULAMIN XVIII EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepszą potrawę regionalną

REGULAMIN XVIII EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

KARTA ZGŁOSZENIA PRODUKTU (dla jednego produktu)

KARTA ZGŁOSZENIA POTRAW

Zgoda na przetwarzanie danych - imprezy promocyjne

 

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com