W upalny dzień 30 lipca br. w gorącej atmosferze odbył się finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego. Namiot konkursowy wypełniony był po brzegi tradycyjnymi smakołykami.
Tegoroczna edycja konkursu była rekordowa pod względem liczby zakwalifikowanych do konkursu produktów i potraw. Komisje konkursowe miały trudny orzech do zgryzienia, dlatego przyznano wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i dwie ekipy z potrawami otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2017” wręczanej podczas Wielkiego Finału Konkursu 24 września na Targach Smaki Regionów w Poznaniu.
Wyniki konkursu
CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA
I miejsce – Ilona Majętny-Bobowska za zupę pokrzywową i warówki ze skwarkami i maślanką
II miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Halfinger” Alicja Podgórska, Michał Podgórski za zupę z bani z zacierkami i kaczkę z jabłkami, siwe kluski i duszoną kapustę
III miejsce – KGW Ornontowice za kartoflankę – kartofelzupę i ajerkuchy z kompotem z augustek
Nominacje do nagrody „Perła 2017” dla:
- Gospodarstwa Agroturystycznego „Ranczo Halfinger” Alicja Podgórska, Michał Podgórski za zupę z bani z zacierkami i kaczkę z jabłkami, siwe kluski i duszoną kapustę
- Ilony Majętny-Bobowskiej za zupę pokrzywową i warówki ze skwarkami i maślanką.
PRODUKTY
Kategoria: Produkty pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
- PPUH Stanisław Panek Masarnia Ślemień za necówkę
- Zakład Mięsny Pniów Tadeusz Marciniszyn za szynkę z pniowskiej chaty
- Dobropol Dorota Sękowska za kiełbasę z gęsiny
Produkty mleczne:
I nagroda;
- Maria Bujak za masło podbeskidzkie
- Bernadetta Kubacka za tradycyjny ser biały
Miody:
I nagroda:
Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Pasieka pod Pilskiem Jacek Ziemak za miód nektarowy akacjowy
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego:
- Kazimierz Kopeć za twaróg z Podbeskidzia
- KGW Popielów-Radziejów Maria Mańka, Grażyna Jarząbek, Gabriela Michalska za hauskyjzę (ser domowy z kminkiem)
Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego
Przetwory warzywne:
I nagroda
Helena Chochorowska KGW Kobiernice za fasolę „Józek”
Produkty zbożowe:
I nagroda:
- Janina Urlich za zrębski chleb żytni z ziemniakami
- „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Sp. J. za „Żuruś Dziadunia”
Wyroby cukiernicze:
I nagroda :
PPUH Cukiernia „Jagódka” za kołocz / kołacz międzyrzecki
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia roślinnego:
- EKO Raj Gospodarstwo sadownicze Maria Najda za papierówki w syropie miętowym
- Janina Stolarczyk za ciastka orzechowe
- Maria Wierzbanowska za sałatę kiszoną łodygową
- Alicja Podgórska za ciastka Albertki
Kategoria - napoje regionalne :
Bezalkoholowe:
I nagroda:
- „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Sp. J. za syrop z malin „Malinowa Poezja”
- Gospodarstwo Ogrodnicze Urszula i Stanisław Faruga za sok jabłkowo-porzeczkowy
Alkoholowe:
I nagroda:
- Alicja Podgórska za „łorzech” – nalewkę na orzechach
- Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” Kornelia i Krystian Kiełbasa za nalywkę truskawkową (nalewkę truskawkową)
Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:
- NATURA SYSTEM Grażyna i Grzegorz Maciantowicz Sp. J. za nalewkę z derenia – dereniówkę
Wyróżnienie w kategorii - inne produkty regionalne:
- Magdalena Owczarek, Urszula Szuchaja KGW Ornontowice za malc
Nominacje do nagrody „Perła 2017”:
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno – Gospodarstwo Rolne Pliczko
- makrony – Piekarnia Cukiernia Łubowski
- nalewka z czornyj porzeczki z ołminego ogródka - Kornelia i Krystian Kiełbasa Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo”
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!