^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

DYNIA SZARA - NELSON F1

Dynia szara Nelson2

Od niedawna zauważalna w naszych sklepach. Piękna dynia o owocach o okrągłych, nieco spłaszczonych (wyrastają „egzemplarze” mniej lub bardziej płaskie). Skórka – bardzo charakterystyczna: gładka. delikatnie marmurkowa w kolorze szaroniebieskim. Roślina owocuje od 80 dnia po siewie. W naszych polskich warunkach, w zależności od temperatury (lata), zwykle jest to po 80 dniach.

Roślina wytwarza tylko 2-3 owoce. Zaleca się obrywać zawiązki nadmiarowe, co umożliwi lepsze wykształcenie owoców zawiązanych w pierwszej kolejności.

Owoce osiągają wagę do 3-5 kg. Są mniejsze od owoców innej odmiany dyni szarej, mniej popularnej (Samson – waga 5-7 kg).

Miąższ mocno pomarańczowy, lekko słodki.

Odmiana dyni Nelson nadaje się do krótkotrwałego przechowywania

Uwaga: Nelson to odmiana mieszańcowa F1

Odmiany mieszańcowe (F1) – powstałe z kontrolowanego skrzyżowania 2 różnych linii tego samego gatunku w celu uzyskania tzw. efektu bujności mieszańcowej. Rośliny odmian mieszańcowych są bardziej wyrównane i plenne, odporniejsze i trwałe. Nie rozmnaża się odmian mieszańcowych wykorzystując ich nasiona, bowiem w następnym pokoleniu nie zachowują już pożądanych cech roślin matecznych. Każdorazowo należy zaopatrzyć się w nowe nasiona odmian mieszańcowych z firmy nasiennej.

Zastosowanie: do pieczenia, na zupy i jako dodatek do ciast. Nasiona są jasne, smaczne. Wspaniale nadaje się do dekoracji lub do wykorzystania w tarcie.

 Zupa z dyni Nelson

„Nelson oczarowała nas swoim smakiem. Zupa jest wspaniała w smaku”. – zdanie autorki przepisu, wg. www.azgotuj.blogspot.com

1 kg dyni nelson ( po obraniu było ok 800 gram)

1 cebula

sól do smaku 

ząbek czosnku

2 cm świeżego imbiru startego na tarce 

 2 liście curry

1/2 szklanki soczewicy czerwonej

papryczka chili

1 łyżeczka kurkumy

1/2 świeżego chili lub szczypta suszonej

szczypta gałki muszkatołowej 

2 łyżki oliwy z oliwek

kolendra

Warzywa obrałam, pokroiłam w sporą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam je wraz z przyprawami. Wlałam wody do zalania warzyw. Dodałam wypłukaną soczewicę. Gotowałam 15 minut. Kiedy warzywa były miękkie, wyjęłam liście curry. Zmiksowałam. Podałam grzankami. 

Dynia szara Nelson

Źródło:

www.dionp.pl

www.nelsongarden.pl

www.warzywapolowe.pl

azgotuj.blogspot.com

Zdjęcia: Karina Krasoń

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com