^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Produkty tradycyjne i regionalne szansą rozwoju Orawy i Beskidów

W dniach 5-6 października br. zorganizowany został wyjazd seminaryjny dla rolników z gminy Węgierska Górka  oraz członków Stowarzyszenia Hodowców Owiec, Kóz i Producentów Zdrowej Żywności  na Orawę w Słowacji. Tematem wyjazdu seminaryjnego były Produkty regionalne i tradycyjne szansą rozwoju regionów Orawy i Beskidów.

Był to wspólny wyjazd z członkami Powiatowej Izby Rolniczej oraz sołtysami Żywiecczyzny.

W pierwszym dniu zwiedziliśmy  gospodarstwa pana Józefa Kondeli, właściciela Agropenzión AB Novoť, zajmującego się hodowlą owiec i  krów mlecznych.

Gospodarstwo użytkuje około 1100 ha użytków rolnych. W Novocie uczestniczyliśmy w pokazie wyrobu tradycyjnych serów, dojenia owiec oraz  degustowaliśmy produkty z regionu Orawy - wyroby z mleka owczego i krowiego.

Po południu zwiedziliśmy piękny, malowniczo położony  na skałach zamek w miejscowości Orawski Podzamok.

W drugim dniu nastąpił przejazd do gospodarstwa rolnego Bobrovec, zajmującego się hodowlą bydła, koni i owiec. Poznaliśmy główne kierunków produkcji: pełnowartościowego mleka owczego, jogurtów, różnych gatunków sera, a także mięsa jagnięcego i wołowego. Gospodarstwo to posiada  ok. 1400 ha użytków rolnych, a w strukturze upraw rolnych, oprócz tradycyjnych upraw rolniczych, znajduje się około10 ha borówki amerykańskiej oraz roślina zielarska - ostropest plamisty.

Atrakcją naszego  pobytu w drugim dniu był rejs statkiem wycieczkowym na Wyspę Slanicką po Jeziorze Orawskim. Wszyscy pełni wrażeń i nowych doświadczeń wróciliśmy na Żywiecczyznę.

DSC 1140

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com