^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Zwyczaje świąteczne

Barszcz, grzybowa, kapusta z grochem czy makiełki. Każdy region ma swój smak i nadzwyczajne zwyczaj świąteczne. Śnieg dodaje wyjątkowego klimatu świętą Bożego Narodzenia. Tak samo jak potrawy przygotowane na wigilie. Wiadomo że w każdym domu nie może zabraknąć barszczu a po produkty rolnicy sięgają do własnych ogródków, bo wtedy zupa jest najlepsza. A obok barszczu ważna jest również zupa grzybowa, koniecznie najpierw suszone dary lasu trzeba trzeba namoczyć dzień przed przygotowaniami, potem pokroić, ugotować, dodać przyprawy. Dobrym zwyczajem w Wigilię nie może zabraknąć uszek i pierogów, te według gustu mogą być z kapustą i grzybami albo z białym serem. Ważna jest również ryba jak i makiełki to tak zwane kluski z makiem.

 Do własnoręcznie wykonanego makaronu dodaje się masę makową z miodem i bakaliami. Dania najlepiej przygotować według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. A daia potrawy we własnej kuchni smakują najlepiej. Dzięki temu dba się o tradycję i kultywuje dawne zwyczaje.

Źródło:https://www.gov.pl/web/kultura/bozenarodzenie

tradycje swiat bozego narodzenia

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com