^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
3
5
6
Data : piątek, 6 wrzesień 2019
7
9
10
11
16
18
22
23
24
25
26
29
30

Ostrożnie z ta rośliną !!!

Uczestniczki wyjazdu szkoleniowego zainteresowały rosnące na przydrożnej polance rośliny, które ze względu na kwiaty chciałyby mieć w swoich ogródkach. Jednakże posiadając ją w swoim ogrodzie trzeba zachować ostrożność.

lulek1a

Roślina „ pochodzi” z interesującej rodziny psiankowatych ,należą bowiem do niej zarówno znane i cenione warzywa (pomidor, ziemniak, papryka) jak i gatunki niezwykle trujące, których przedstawicielem jest właśnie on - LULEK CZARNY (Hyoscyamus niger), o ludowej nazwie: lulka, lulek jadowity, szalej czarny, żabi barszcz.

Gatunek dość pospolity w świecie (obecnie nie rośnie już chyba tylko na Antarktydzie), w Polsce w zależności od regionu .

Znany i wykorzystywany już w starożytności i średniowieczu w obrzędach rytualnych, mistycznych, magicznych i medycynie ludowej, ale także do sporządzania trucizn, trutki na gryzonie oraz barwienia wełny na biało – srebrzysty kolor.

Podobno Celtowie podawali go starcom opóźniającycm marsz plemienia, Normanowie odurzali niewolnice zmarłych wielmoży, które następnie składali w ofierze podczas pogrzebu, Arabowie i Persowie zatruwali strzały; raczyli się nim szamani a raczono nim wrogów – raz i na zawsze. 

To właśnie „żabi barszcz” obok mandragory, bielunia dziędzierzawy (pinderynda, Anielskie Trąby, Datura) i pokrzyku wilczej jagody (Atropa) był podstawowym składnikiem „ maści czarownic”, po której miały wizje i latały na miotle. Rzymianie leczyli dymem lulka ból zębów i astmę, wykorzystywali do znieczuleń; Egipcjanki zażywały przed spotkaniami z wybrankiem bo zawarta w nim atropina rozszerzała źrenice i przyspieszała akcję serca itd.

Niestety zatrucia lulkiem i zgony były dość powszechne, zwłaszcza że trujące są wszystkie części rośliny, szczególnie zaś nasiona (bardzo podobne do nasion maku) oraz korzenie (podobne do pasternaku czy skorzonery). Podobno już 15 nasionek może spowodować śmierć dziecka !!!

Lulek zachwaszczający pastwiska może być przyczyną poważnych, a nawet śmiertelnych zatruć zwierząt gospodarskich. Co prawda ze względu na nieprzyjemny zapach i gorzki smak jest zwykle omijany przez pasące się zwierzęta, jednakże siano z domieszką lulka kompletnie nie nadaje się do żywienia gdyż może powodować u skarmianych nim zwierząt poważne zatrucia, zwłaszcza że występujące w nim toksyny nie tracą swoich właściwości nawet po obróbce (suszeniu, kiszeniu).

lulek2a

Najgroźniejszymi substancjami są alkaloidy (skopolamina, atropina, atroscyna, hiscyna i hioscyjamina) oraz glikozydy (hioscypikryna). Jak podaje Katarzyna Józefowicz na www.budujesz.info: „Pierwszymi objawami zatrucia zwierząt są między innymi drgawki, chaotyczne ruchy gałek ocznych, zaparcia, wzdęcia, duża nadpobudliwość, podwyższona temperatura ciała i nagłe ataki agresji. Na późniejszym etapie u zwierząt zaczyna pojawiać się niedowład różnych części ciała, kłopoty z oddychaniem, a w konsekwencji także śmierć.”

Występujące w lulce substancje chemiczne wykorzystywane są przez przemysł farmaceutyczny między innymi do produkcji leków psychiatrycznych, leków na chorobę morską i komunikacyjną, leków wykorzystywanych we wczesnej fazie choroby Parkinsona czy w paraliżu dziecięcym. Z zawartej w nim skopolaminy produkuje się lekarstwo na bolesne miesiączki i lek znieczulający podczas porodu.