^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
5
6
9
11
Data : piątek, 11 październik 2019
12
13
14
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
31

BYDŁO RASY JERSEY

DSC00858

Bydło rasy Jersey pochodzi z angielskiej wyspy z kanału La Manche. Izolacja od lądu i doskonałe warunki przyrodnicze wyspy spowodowały wykształcenie cech zwierząt niewielkich rozmiarów o doskonałych parametrach mlecznych. Mleko ma około 6% tłuszczu i 4% białka. Maść zwierząt to różne odcienie beżu, z charakterystycznymi białymi obwódkami oczu i czarnej śluzawicy. Sylwetka szlachetna i harmonijna, płaskie umięśnienie i delikatny kościec. Tułów trójkątny, sucha konstytucja, drobna, szlachetna głowa o wyrazistych, dużych i ciemnych oczach. Długa szyja, tułów głęboki o wąskim przodzie i szerokim zadzie. Kończyny szczupłe lecz mocne, zakończone ciemnymi racicami. Krowy mają dobrze zbudowane, skrzynkowe i sprężyste wymię o dużej zawartości tkanki gruczołowej. Zaletą krów jest wczesne osiąganie dojrzałości oraz łatwe porody. Cielęta mają niską masę urodzeniową - około 25 kg. Dzięki swojemu atrakcyjnemu wyglądowi i spokojnemu temperamentowi oraz produkcji świetnego mleka, są pożądane w gospodarstwach agroturystycznych.

Bardzo dobra jakość mleka Jerseyów oraz szczególna wartość odżywcza, powoduje, że producenci masła i serów twardych są bardzo zainteresowani tym surowcem. Na wyprodukowanie mleka zużywają znacznie mniej paszy i wody niż inne rasy, szczególnie HF.

Mankamentem jest wysoki imbred rasy co przejawia się dużą liczbą upadków cieląt / 15 % /, poza tym cielęta mają gorszy wigor, częściej chorują i wymagają lepszych warunków.
Jerseye nie nadają się na opas i mają niewielką wartość rzeźną.

Duże stado Jerseyów jest hodowane w Stadninie koni arabskich w Michałowie i tak jak konie, krowy są czempionkami w swojej kategorii, świadczą o tym liczne nagrody i wyróżnienia.DSC00863DSC00860