^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

ZASTOSOWANIE KWIATÓW W KUCHNI

Jadalny ogródek kwiatowy można założyć praktycznie wszędzie – np. w sąsiedztwie uprawy warzyw, ziół z ogrodu, lub jako cześć całorocznej rabaty kwiatowej, w formie małego kwietnika, lub posadzić w doniczkach na balkonie. Stosując uprawę we własnym ogródku mamy pewność, że hodowla jest nie skażona środkami ochrony roślin.

Jakie gatunki roślin mają jadalne kwiaty:

  1. Nagietek lekarski (Calendula officinalis)- kwiaty pomarańczowo-złociste, dodaje się je do sałatek, zup, sosów, jako barwnik do ryżu, masła, serów, w celu uzyskania pięknego koloru tych produktów

nagietek.png

  1. Stokrotka pospolita (Bellis perennis)– można ją używać jako dodatek do sałatek, małe kwiatki dodaje się wówczas całe, a z dużych obrywa się płatki. Można je wykorzystywać również także jako ozdoby do ciast , deserów.

stokrotka.png

  1. Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)można stosować również jako dodatek do sałatek, ale i robić z niego syropy czy nalewki. Kwiaty najlepszy smak mają wtedy kiedy są wcześnie zrywane.

    mniszek_lekarski.png

  1. Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) wykorzystywany jest do kandyzowania, sałatek, jako dodatek do deserów, lub zamrażania w kostkach lodu.

     ogórecznik_lekarski.png

  1. Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia)kwiaty nadają się do wypieku kruchych ciastek oraz innych owocowych wypieków.

      lawenda.jpg

  1. Nasturcja większa(Tropaeolum majus) kwiaty mają lekko pikantny smak przypominający rzeżuchę, wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek.

      nasturcja.jpg

  1. Rośliny dyniowate np. cukinia (Cucurbita pepo) jej kwiaty idealne są do smażenia – zanurza się je w roztrzepanym białku jajka, obtacza w bułce tartej i parmezanie, a następnie smaży.

      cukinia.jpg

Oto przykład potrawy z cukinii

Kwaty cukinii faszerowane ricottą

Składniki

2 porcje

  • 10 kwiatów cukinii
  • 150 g ricotty (lub 75 g ricotty i 75 g sera koziego)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki liści bazylii + kilka liści do dekoracji
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu o delikatnym smaku np. akacjowego

Przygotowanie

  • Kwiaty cukinii delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć na ręcznikach. W miseczce wymieszać ricottę z solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Wkładać po łyżce powstałego nadzienia do każdego kwiatu.
  • Rozgrzać patelnię, dodać masło, gdy będzie roztopione ułożyć kwiaty cukinii i smażyć przez około pół minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne pół minuty.
  • Wyłożyć na półmiski, doprawić solą i pieprzem, polać miodem i posypać listkami bazylii.
This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com