^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
2
3
5
8
9
10
11
12
13
14
16
17
23
24
28
30
31

Śliwka Węgierka Zwykła

027557 620

             Właściwie to niezwykły owoc, bo nie wyobrażamy sobie wigilijnego kompotu, knedli czy śliwowicy bez istnienia śliwki węgierki. Uprawiamy ją chętnie bo nie jest bardzo wymagająca. Smakuje zawsze i każdemu. W porównaniu z nektaryną czy węgierką włoska jest nieduża ale zawsze łatwo odchodzi w niej pestka.

W uprawie śliwki węgierki należy pamiętać, że drzewo to preferuje ciepłe, osłonięte od wiatru stanowiska. Przy temperaturze poniżej - 30°C może wymarzać. Lubi południowo-zachodnią i zachodnią wystawę, należy unikać zastoisk mrozowych. Na podkładkach wegetatywnych wymaga gleb żyznych, zasobnych oraz przewiewnych. Na podkładkach generatywnych (np. Ałyczy) może być uprawiana na glebach lżejszych. Idealna kwasowość dla tego gatunku mieści się w granicy 6,7-7,1. Przez talerzowy system korzeniowy węgierka dobrze znosi nadmiar wody gruntowej. W pierwszych latach wzrostu wykonujemy cięcie formujące.

Śliwy najlepiej owocują na młodych, długich pędach. Korona niezależnie od podkładki powinna mieć wrzecionowy kształt i dużo jednorocznych pędów. Nie należy również zapominać o profilaktycznych opryskach śliwy, dzięki którym uchronimy rośliny przed chorobami oraz szkodnikami.

W uprawie śliwki Węgierki ważne jest także jej nawożenie. Śliwa wymaga obfitego nawożenia azotowego najlepiej w dawce 100-150kg N/ha. Prawidłowo dobrane nawozy oraz dawki wzmocnią rośliny i zapewnią zdrowe owoce. Można ją nawozić obornikiem lub kompostem.

Śliwka węgierka tak jak inne drzewa owocowe czasami zapada na choroby. Szarka - ospowatość śliwy brunatna zgnilizna drzew pestkowych, dziurkowatość liści drzew pestkowych. Szkodniki śliw to misecznik śliwkowy, owocówka śliwkóweczka, pordzewiacz śliwkowy i mszyce.

             Właściwie to niezwykły owoc, bo nie wyobrażamy sobie wigilijnego kompotu, knedli czy śliwowicy bez istnienia śliwki węgierki. Uprawiamy ją chętnie bo nie jest bardzo wymagająca. Smakuje zawsze i każdemu. W porównaniu z nektaryną czy węgierką włoska jest nieduża ale zawsze łatwo odchodzi w niej pestka.

             W uprawie śliwki węgierki należy pamiętać, że drzewo to preferuje ciepłe, osłonięte od wiatru stanowiska. Przy temperaturze poniżej - 30°C może wymarzać. Lubi południowo-zachodnią i zachodnią wystawę, należy unikać zastoisk mrozowych. Na podkładkach wegetatywnych wymaga gleb żyznych, zasobnych oraz przewiewnych. Na podkładkach generatywnych (np. Ałyczy) może być uprawiana na glebach lżejszych. Idealna kwasowość dla tego gatunku mieści się w granicy 6,7-7,1. Przez talerzowy system korzeniowy węgierka dobrze znosi nadmiar wody gruntowej. W pierwszych latach wzrostu wykonujemy cięcie formujące.

Śliwy najlepiej owocują na młodych, długich pędach. Korona niezależnie od podkładki powinna mieć wrzecionowy kształt i dużo jednorocznych pędów. Nie należy również zapominać o profilaktycznych opryskach śliwy, dzięki którym uchronimy rośliny przed chorobami oraz szkodnikami.

W uprawie śliwki Węgierki ważne jest także jej nawożenie. Śliwa wymaga obfitego nawożenia azotowego najlepiej w dawce 100-150kg N/ha. Prawidłowo dobrane nawozy oraz dawki wzmocnią rośliny i zapewnią zdrowe owoce. Można ją nawozić obornikiem lub kompostem.

Śliwka węgierka tak jak inne drzewa owocowe czasami zapada na choroby. Szarka - ospowatość śliwy brunatna zgnilizna drzew pestkowych, dziurkowatość liści drzew pestkowych. Szkodniki śliw to misecznik śliwkowy, owocówka śliwkóweczka, pordzewiacz śliwkowy i mszyce.

IMG 20210828 085601 1

IMG 20210828 085547 1

Nalewki z owoców przygotowywane samodzielnie smakują zupełnie inaczej niż alkohole kupowane w sklepach. Poza walorami smakowymi, wiele z nich ma też działanie zdrowotne. Jednym z popularniejszych domowych przepisów jest aromatyczna nalewka z suszonych śliwek lub inaczej nalewka śliwkowa na wódce. Aby mieć się czym rozgrzać w zimowe chłody, poznaj dwa sprawdzone przepisy na nalewkę z suszonych śliwek. Na Bałkanach śliwowicę produkuje się tylko z węgierek. W Polsce od 2005 roku zarejestrowany jest produkt regionalny o nazwie Śliwowica Łącka .

IMG 20211012 203210

Na zdrowie