^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
3
4
5
6
7
9
11
12
13
14
15
18
Data : sobota, 18 wrzesień 2021
19
20
21
23
25
26
27
28
29
30

Tradycje Tłustego Czwartku

Powiedział Bartek,że dziś Tłusty Czwartek ,a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła.a

Tłusty czwartek to najsłodszy dzień w roku ,który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i zawsze przypada w ostatni czwartek karnawału. Na polskich stołach nie może zabraknąć pączków. Tłusty czwartek w tym roku wypada już jutro, 8 lutego 2018 r. W dawnych czasach w tłusty czwartek nie objadano się pączkami i innymi słodkościami, jak dziś, ale raczej wszelkiego rodzaju mięsem, boczkiem, słoniną, kapustą ,na stołach nie brakowało też trunków.
Dziś symbolem tłustego czwartku są pączki. Tradycja mówi, że tego dnia każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego.
Warto przypomnieć, że np. w 2011 roku tłusty czwartek przypadł dopiero 3 marca. Krótszy karnawał niż w tym roku mieliśmy ostatnio w 2013 roku, kiedy to tłusty czwartek przypadł na 7 lutego. Z kolei w 2008 r. tłusty czwartek obchodziliśmy już 31 stycznia.
A to ciekawe:
Pączek to jedno z najstarszych polskich ciast. Jedzono je już w połowie XVI wieku, a dowody na to można znaleźć nawet w twórczości Mikołaja Reja, który o pączkach wspominał w „Żywocie człowieka poczciwego”.
To ile kalorii ma pączek zależy od jego wagi i nadzienia. Wartość energetyczną znacznie podnosi też lukier. Podaje się, że ważący 100 g miałby ponad 400 kcal. Przeważnie jednak ciastka te są mniejsze (60-80 g), więc zajadając pączka trzeba liczyć się z przyjęciem 250-360 kcal. Statystyczny Polak w tłusty czwartek zjada 2-3 pączki. Niektóre cukiernie, aby sprostać zapotrzebowaniu klientów, na ostatni dzień karnawału przygotowują nawet kilkaset tysięcy sztuk. Obecnie mamy w Polsce wiele rodzajów pączków – z konfiturą, budyniem, likierem czy owocami. Oblewa się je lukrem, czekoladą lub posypuje pudrem. Łączy je to, że są słodkie, ale niegdyś popularne były zupełnie inne pączki ze słoniną lub boczkiem. W tłusty czwartek tradycyjnie organizuje się konkursy na jedzenie pączków na czas ,bez popijania.
W 2015 roku zwycięzca pochłonął 10 pączków w 6 minut i 36 sekund.
Wiele osób korzysta z wypieków cukierni ,ale te domowe pączki są najsmaczniejsze . Nie brakuje w nich nadzienia ,są pulchne i pachnące,a wszystko dlatego ,że zostały przyrządzone z sercem-Pączek musi się uśmiechać –wspominają członkinie Kół Gospodyń Wiejskich.Trzeba zaznaczyć ,że w niektórych Kołach Gospodyń Wiejskich członkinie wypiekają pączki tradycyjne na zamówienie dla mieszkańców sołectw i nie tylko .Aby tradycji stało się zadość nie zapomnijmy zjeść chociaż jednego pączka z różą, powidłami ze śliwek, czy marmoladą z wiśni. Wszystkie oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem są rozpływające się w ustach.
Oto przepis na pączki:
Składniki:
1 kg. mąki
1 szklanka cukru
10 żółtek + 2 całe jajka
Cukier wanilinowy
250 gr. masła
Śmietanka 30% 1 szklanka
10 dkg. drożdży
2 szklanki mleka
4 łyżki spirytusu
1 łyżka smalcu
sól
Wykonanie
Drożdże rozrobić z cukrem ,mąką i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka i 2 całe jajka zmiksować z cukrem do białości. Dodawać partiami mąkę i resztę składników wyrabiając ciasto kopyścią. Na końcu dodać masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Odstawić do wyrośnięcia. Kulać niewielkie pączki i nadziewać powidłami lub dowolną konfiturą. Odczekać aż pączki podrosną i smażyć na smalcu na złoty kolor . Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
A to kilka przysłów na Tłusty czwartek ku przestrodze:

przyslowia