^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera

Sery 1

3 października 2017 r. w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu odbyło się seminarium nt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”. Było to jedno z pięciu spotkań informacyjno-szkoleniowych dla producentów i doradców, odbywających się w Polsce w ramach projektu realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Cały projekt obejmował wydanie „Poradnika dobrych praktyk higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka”, utworzenie strony internetowej www.serowarzyrodzinni.pl, spotkania informacyjno-szkoleniowe oraz spotkania informacyjne z powiatowymi lekarzami weterynarii.

Podczas seminarium we Wrocławiu przedstawiono cele i założenia projektu oraz idee powstania i zasady korzystania z "Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka". Został także zaprezentowany wykład „Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny”, który wygłosiła p. Izabella Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na koniec odbyła się dyskusja na temat dobrych praktyk w prowadzeniu farmerskich serowarni oraz doświadczeń i problemów producentów wyrobów mleczarskich.

Realizowany projekt wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy coraz bardziej zainteresowani są zdrową żywnością, produkowaną w gospodarstwach rolnych na bazie naturalnych surowców roślinnych i zwierzęcych. Aby pomóc w kwestiach związanych z bezpieczeństwem i higieną produktów wytwarzanych w farmerskim oraz rzemieślniczym przetwórstwie mleka, a także by zwiększyć liczbę producentów tego sektora został przygotowany „Poradnik dobrych praktyk higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka". Jego autorem jest dr Mirosław Sienkiewicz, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis.

Poradnik i koncentruje się głównie na tych elementach procesu produkcji przetworów mlecznych, które niosą ryzyko zagrożenia zdrowotnego konsumentów. Przedstawiono w nim zestaw prostych środków kontroli, możliwych do zastosowania przez małych przetwórców. Wydawnictwo podzielone jest na trzy części: poradnik, karty operacji i karty procesu dla poszczególnych produktów. Część pierwsza zawiera opis poradnika, informacje ułatwiającego korzystanie z niego oraz charakterystykę wybranych drobnoustrojów. Karty operacji dotyczą m.in. zagadnień higieny, dezynfekcji, pasteryzacji, dodatków mleczarskich, przechowywania i sprzedaży produktów. Karty procesów produkcji obejmują wytwarzanie produktów mleczarskich takich jak: mleko - surowe i pasteryzowane, śmietana, mleczne napoje fermentowane oraz sery: twarogowe, kwasowo-podpuszczkowe, miękkie podpuszczkowe, dojrzewające z przerostem pleśni oraz sery zwarowe. Poradnik ma pomoc producentom w przestrzeganiu przepisów higienicznych podczas farmerskiego wyrobu serów, ułatwić monitorowanie procesu produkcji i wdrożenie procedur kontroli właścicielskiej.

Wszyscy uczestnicy spotkań informacyjnych otrzymali egzemplarz "Poradnika dobrych praktyk higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich”. Z poradnikiem można zapoznać się na stronie internetowej Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej http://efrwp.pl/poradnik-dobrych-praktyk

Sery 2

Sery 3

Sery 4

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com