^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

Dynia w kuchni

Dynia cieszy się ogromnym powodzeniem ze względu na smak i szerokie zastosowanie w kuchni: jest znakomita w rozmaitych daniach, wypiekach oraz przetworach. Mimo, że ma niewiele kalorii, szybko syci i dostarcza dużo błonnika, zawiera beta-karoten, kwas foliowy, ma też sporo potasu. Pestki dyni odznaczają się wysoką zawartością cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

Warto skorzystać z rozpoczętego już „sezonu dyniowego” i wypróbować poniższe przepisy

Przepisy na dania z dyni:

Konfitury z dyni

1,5 kg dyni (o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu)

1 kg cukru,

1 szklanka wody,

sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

1 kieliszek araku, rumu lub wódki

Dynię oczyścić, obrać pokrajać w kostkę, a jeszcze lepiej wydrążyć z niej kulki. Przełożyć je na sito i włożyć na 1 min do wrzącej wody, a potem do zimnej. Osączyć, skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Z cukru i wody ugotować syrop (ok. 10 minut). Włożyć dynię, lekko podsmażyć i odstawić. Na drugi i trzeci dzień powtórzyć tę czynność. Kulki dyni powinny być przejrzyste, a syrop gęsty. Wtedy przełożyć konfitury do słoików, zamykać i „pod kocyk”

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną

2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami),

5 szt. pomarańczy

3 cytryny

1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego

1 płaska łyżeczka cynamonu

2,5 szklanki cukru

1 szklanka wody

15 szt. goździków

 Dynię pokroić w drobną kostkę, podlać wodą, wsypać cukier i zagotować. Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować, aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze. Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki ).Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem, goździkami i cynamonem. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut mieszając i uważając, aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.

 

Ciasto dyniowe

(na tortownicę o średnicy 26cm)

4 jajka

90 g miodu

1 cytryna (skórka + sok)

(lub otarta skórka z jednej pomarańczy i sok z połówki)

250 g dyni

200 g drobno zmielonych migdałów lub orzeszków laskowych

50 g mąki

szczypta mielonych goździków

1-2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do dekoracji

 Zetrzeć dynię na tarce, białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z miodem, dodać sok i skórkę cytrynowa (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy/migdały, mąkę, proszek do pieczenia, dobrze pomieszać. Na koniec wszystko delikatnie mieszamy z białkami

Wlać do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Nagrzać piekarnik do 180°

Piec 40-50 min.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Racuszki z dynią.

35-40 dkg mąki

1/2 l kwaśnego mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 jaja

5 dkg cukru pudru

30 dkg dyni ( jabłka lub rabarbaru)

tłuszcz do smażenia

Mąkę, mleko rozmącić starannie z jajami, dodać startą na tarce dynię, mieszać łyżką na gładką, pulchną masę, pod koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Łyżką kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Zupa z dyni

50 dag dyni

1 l mleka,

1 łyżeczka cukru pudru,

sól, pieprz

Dynię obrać ze skóry, odrzucić miąższ z pestkami, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, posolić i gotować 15-20 minut. Odcedzić i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zalać przecier gorącym mlekiem, postawić na ogniu, przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem i zagotować. Podawać zupę z grzankami z bułki.

Na podstawie:

„Warzywa dyniowate” Hanna Strzelecka, 1985 r.

„Słońce w słoikach” Irena Gumowska

dynia

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com