^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Śląskie Aktualności Rolnicze 2019

Relacja z wyjazdu studyjnego pn. „Rola innowacji w rolnictwie na przykładzie Holandii, działanie sieci innowacji w Holandii i wizyta w EPI-AGRI w Brukseli”.

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie jako jednostka koordynująca Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w województwie śląskim zrealizował kolejny projekt w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2016-2017 
w zakresie SIR.

W dniach 03-08.07.2017r. odbył się wyjazd studyjny do Holandii pn. „Rola innowacji w rolnictwie na przykładzie Holandii, działanie sieci innowacji w Holandii i wizyta w EPI-AGRI w Brukseli”.

W wyjeździe wzięło udział 20 osób w tym rolnicy, doradcy rolni, przedsiębiorcy oraz przedstawiciele Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Operacja została zrealizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, DZIAŁANIE 5 : Poszukiwanie partnerów KSOW do współpracy w ramach działania „Współpraca”, o którym mowa w art. 3 ust.1 pkt. 13 ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków EFRROW w ramach PROW na lata 2014-2020 oraz ułatwianie tej współpracy.

Pierwszym punktem programu wyjazdu był przejazd do Aalsmeer i zwiedzanie największego na świecie kompleksu giełdy kwiatowej FloraHollad, gdzie dziennie podczas aukcji kwiatów ciętych i doniczkowych zmienia właściciela ponad 300 mln. kwiatów. Grupa została oprowadzona przez pilota dostępną trasą dla zwiedzających i poinformowana o organizacji giełd kwiatowych FloraHolland i sposobie działania aukcji kwiatowej. Giełda wywarła ogromne wrażenie na zwiedzających z uwagi na wielkość i ilość zatrudnionych ludzi.

Po zwiedzeniu giełdy nastąpił przejazd w kierunku Amstelveen i wizyta na farmie serowej Rembrandt Hoeve, w której odbywała się produkcja tzw. Boerenkaas (ser farmerski) z niepasteryzowanego mleka krowiego. Sama produkcja sera przy tej wielkości gospodarstwa byłaby niewystarczająca dlatego też, właściciel gospodarstwa zajmował się wyrobem tradycyjnych holenderskich chodaków. Na farmie w sklepie prowadzona była sprzedaż własnych wyrobów serowarskich, chodaków oraz by zwiększyć atrakcyjność sklepu również drobnych pamiątek. Na tym zakończyliśmy dzień pierwszy.

Kolejnego dnia grupa zaczęła od zwiedzania kampusu Uniwersytetu w Wageningen wiodącej holenderskiej uczelni, w której prowadzone jest kształcenie i badania naukowe głównie w dziedzinie zdrowej żywności i środowiska życia. Uczelnia została utworzona w roku 1997 w wyniku połączenia Wageningen University (1918) z instytutem badawczym Research Centre. Uniwersytet w Wageningen jest jednym z najlepszych uniwersytetów na świecie w dziedzinie Life Sciences i jednym z wiodących międzynarodowych uniwersytetów w zakresie zdrowej żywności. Po prezentacji historii uniwersytetu, aktualnych kierunków badań i programów studiów nastąpiło zwiedzanie kampusu m.in. z wejściem do budynku biblioteki uniwersyteckiej.

Po wizycie w kampusie uniwersyteckim nastąpił przejazd, wizyta i prezentacja w DLV Consultancy – niezależnej firmie doradczej oferującej doradztwo przedsiębiorcom, rolnikom i organom publicznych w sektorze rolnictwa. Doradcy DLV doradzają na całym świecie w zakresie budownictwa, zarządzaniem przedsiębiorstwem, obrotem ziemi i zwierząt gospodarskich oraz w łączeniu stron w łańcuchu dostaw. Oprócz udzielania indywidualnych porad na poziomie gospodarstwa DLV prowadzi również szkolenia i doradza grupom przedsiębiorców, profesorów i studentów oraz bierze udział w innowacyjnych projektach i badaniach.

Po wizycie w DLV Consultancy nastąpił przejazd do Grashoek i rozpoczęła się wizyta w K.I. Samen – gospodarstwie wdrażającym innowacyjne rozwiązania w zakresie produkcji krów. Zwiedzanie gospodarsta przebiegało w dwóch etapach. Jako pierwszy został zaprezentowany ośrodek inseminacyjny K.I. Samen z przedstawieniem sposobu działania i połączony z prezentacją buhajów rozpłodowych różnych ras. Po przerwie kawowej nastąpiło zwiedzanie wszystkich działów gospodarstwa mlecznego posiadającego ponad 500 krów mlecznych.

Następnie grupa udała się na ostatni punkt programu w tym dniu do Eindhoven i rozpoczęła się wizyta w gospodarstwie Genneper Hoeve. W gospodarstwie zatrudnionych było wielu pracowników m.in. również osoby z niewielkim upośledzeniem umysłowym z pobliskich domów opieki, dla których praca była rodzajem terapii. Farma zajmuje się produkującą żywności ekologicznej, sprzedawanej w sklepie znajdującym się na farmie. Mleko przerabiane jest na ser farmerski z tym, że używana jest podpuszczka pochodzenia roślinnego i produkowane sery cieszą się dużym powodzeniem wśród wegetarian.

Czwartego dnia uczestnicy wyruszyli w kierunku Bleiswijk gdzie rozpoczęło się spotkanie w instytucji doradczej – CLM Delphy Improvement Centre. CLM jest niezależnym, komercyjnym ośrodkiem doradczym założonym w 1982 r. Ośrodek prowadzi badania i doradza klientom na wszystkich poziomach, od hodowców i władz lokalnych po instytucje Unii Europejskiej, a także firmom i organizacjom non-profit. Wiedza konsultantów ośrodka nabyta w praktyce zawodowej i wspierana przez sieć 250 rolników. CLM działa na całym świecie, również w Polsce, starając się łączyć ze sobą świat nauki, agrobiznes, praktykę rolnicza, działania ekologicznych organizacji pozarządowych i politykę rządu. Na wstępie odbyła się prezentacja i przedstawienie działań i badań ośrodka, a następnie nastąpiła prezentacja praktycznego ośrodka badawczego i zapoznanie z eksperymentami w zakresie oszczędności zużycia wody i energii, oświetlaniem szklarni różnokolorowym światłem LED przy uprawach pomidorów, papryki, róż i truskawek.

Po wizycie w CLK Delphy nastąpił przejazd do Goudy i wizyta na tradycyjnym targu serowym, jedynym w swoim rodzaju widowisku, który przyciąga wielu turystów i jest jedną z bardziej znanych atrakcji w Holandii. Miejsce to oddaje nie tylko atmosferę targu sprzed lat, ale stanowi też żywą oprawę dla współczesnego targu, gdzie nadal faktycznie sprzedawane i kupowane są sery, które farmerzy z okolicznych wiosek przywożą tutaj od wieków. Jest to jeden z wielu przykładów sprzedaży bezpośredniej, który udało nam się w trakcie wyjazdu zobaczyć.

Kolejnym etapem wyjazdu była wizyta w Tomato World – instytucji ogrodniczej, poświęconej uprawie pomidorów. W programie zaprezentowano profil instytucji oraz zakres badań nad nowymi odmianami pomidorów, zwiększeniem jakości i wydajności przy równoczesnym zmniejszeniu zużycia energii i wody, aby rozwiązać problemy ze niedoborem żywności związanym ze wzrostem zaludnienia na świecie. Na program zwiedzania złożyła się prezentacja oraz zwiedzanie szklarni doświadczalnej i wystawy poświęconej problemowi zwiększaniu się liczby ludności przy równoczesnym zmniejszaniu się powierzchni upraw. Na zakończenie zwiedzania wystawy nastąpiła prezentacja i degustacja nowych gatunków pomidorów.

Piątego dnia uczestnicy wyjazdu wyruszyli w kierunku Brukseli, gdzie po przybyciu na miejsce i wizycie pod Parlamentem Europejskim udali się na spotkanie w Punkcie Kontaktowym EIP-AGRI (EIPAGRI Service Point) powołanym do życia przez  Komisję Europejską w kwietniu 2013r., którego celem jest umożliwienie komunikacji, promowanie innowacyjności, wymiany wiedzy oraz doświadczeń w sektorze rolnym. Uczestnicy spotkania zapoznali się z ideą programu Europejskiego Partnerstwo na Rzecz Innowacyjności w Dziedzinie Produkcji Rolnej i Zrównoważonego Rozwoju (EIP-AGRI) uruchomionego przez Komisję Europejską w 2012 r., oraz pracami EIP-AGRI Service Point w ramach sieci EIP-AGRI umożliwiając i ułatwiając wymianę doświadczeń oraz współpracę pomiędzy wszystkimi grupami promującymi nowatorskie rozwiązania: rolnikami, naukowcami, doradcami, jednostkami gospodarczymi, działaczami na rzecz ochrony środowiska naturalnego, grupami reprezentującymi interesy konsumentów oraz innymi organizacjami pozarządowymi (NGO). Została też zaprezentowana paleta usług świadczonych jednostkom promującym nowe rozwiązania i informacje na temat możliwości współpracy.

Było to ostatnie spotkanie wyjazdu studyjnego, po którym grupa skierowała się w kierunku powrotnym do Polski.

Projekt pt. „Rola innowacji w rolnictwie na przykładzie Holandii, działanie sieci innowacji w Holandii i wizyta w EPI-AGRI w Brukseli”

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach

Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com