^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Tradycje i zwyczaje związane z jesiennym spędem owiec z hal w gminie Węgierska Górka

Już po raz trzynasty bacowie z Węgierskiej Górki rozliczyli się z owiec. W sobotę 26 września odbyła się impreza promująca program Owca Plus-Tradycje i Zwyczaje Pasterskie, związane z jesiennym spędem owiec z hal, czyli tradycyjny ŁOSSOD.

Gospodarzem tegorocznego Łossodu był Pan Wojciech Gaweł, który jest właścicielem stada owiec oraz pięknej bacówki.

Pomimo niesprzyjającej pogody przybyli bardzo licznie goście z całego województwa śląskiego mieli okazję skosztować baraniny, oscypków, bundzu i bryndzy.

Degustacja mięsa jagnięcego sfinansowana została z programu „Promocja mięsa owczego-jagnięciny” z funduszy UE ARR.

Tegoroczne święto zostało objęte honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Realizowano program Poznaj Dobrą Żywność.

Liderem projektu było Częstochowskie Stowarzyszenie Rozwoju Małej Przedsiębiorczości.

Serdeczne podziękowania składam doradcom, którzy zorganizowali wyjazdy autokarowe swoich rolników na nasze uroczystości.

Do zobaczenia za rok.DSC03964

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com