^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Wsparcie finansowe do systemów jakości produktów żywnościowych

   Od 2 listopada do 31 grudnia 2016 roku w Terenowych Oddziałach Agencji Rynku Rolnego będzie trwał nabór wniosków na uzyskanie wsparcia finansowego w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” z PROW 2014-2020.

Jest to wsparcie kierowane do rolników, którzy przede wszystkim:

  • - będą zarejestrowani w centralnym rejestrze przedsiębiorców w Agencji Rynku Rolnego
  • - posiadają numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności w ARiMR
  • - wytwarzają produkty przeznaczone do spożycia (bezpośrednio lub po przetworzeniu) objętych unijnym i krajowym systemem jakości   (§ 3. pkt.3 i 4 Rozporządzenia Dz U z 2015 poz. 1195 )
  • - nie korzystali lub nie korzystają ze wsparcia w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” z PROW 2007-2013
  • - nie ubiegają się o przyznanie kwoty przeznaczonej na refundację kosztów transakcyjnych poniesionych z tytułu kontroli gospodarstwa w działaniu „Rolnictwo ekologiczne „ z PROW 2014-2020, oraz którym taka kwota nie została przyznana
  • - są posiadaczami co najmniej 1 ha użytków rolnych
  • - uzyskali wsparcie z tytułu jednolitej płatności obszarowej za rok poprzedzający rok złożenia wniosku o pomoc albo za rok w którym składają wniosek o przyznanie pomocy oraz złożą oświadczenie, że będą ubiegać o płatność obszarową w latach objętych „wsparciem na przystępowanie do systemów jakości”.

W zależności od systemów jakości, wniosek o przyznanie pomocy składa się odrębnie dla każdego produktu lub łącznie dla kilku.

W przypadku takich systemów jakości jak:

- gwarantowanych tradycyjnych specjalności

- chronionych nazw pochodzenia

- chronionych oznaczeń geograficznych

- ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich

- „Jakość Tradycja”, wniosek składa się odrębnie dla każdego produktu.

Natomiast, gdy w gospodarstwie wytwarza się kilka produktów w systemach jakości takich, jak:

- rolnictwo ekologiczne

- integrowana produkcja roślinna

- Quality Meat Program

- Pork Quality System

- Quality Assurance for Food Products, wniosek składa się łącznie.

Pomoc finansowa obejmuje refundację poniesionych kosztów bez podatku od towarów i usług czyli bez VAT. Udzielana jest w formie rocznych płatności obejmujących nieprzerwany okres trzech kolejnych dwunastu miesięcy, zwanych „okresem pomocy” . Naliczanie „okresów pomocy” szczegółowo określa § 10.pkt 2. Rozporządzenia ( DZ U. z 2015 poz.1195).

Refundacja w ramach opisywanego działania obejmować może następujące koszty:

  • - kontroli po której wydawany jest - certyfikat zgodności lub świadectwo jakości handlowej przy określonych systemach jakości produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi
  • - składek na rzecz grupy producentów ( np. grupy producentów rolnych, kółka rolnicze i rolnicze zrzeszenia branżowe), utworzone zgodnie z przepisami prawa
  • - zakup specjalistycznej publikacji, związanej z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o pomoc finansową
  • - zakup pułapek feromonowych, barwnych, lepowych.

                                                                                                                   

Maksymalne stawki wsparcia przez 3 kolejne okresy pomocowe są zróżnicowane dla poszczególnych systemów jakości i wynoszą odpowiednio:

  • 3 200 zł- w przypadku wytwarzania produktów wpisanych do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, systemu ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich
  • 3 000zł – w przypadku systemu rolnictwa ekologicznego
  • 2 750 - w przypadku integrowanej produkcji roślin
  • 1 470 zł - w przypadku systemu jakości „Jakość Tradycja”
  • 2 386 zł- w przypadku systemu jakości „Quality Meat Program”
  • 1 700 zł – w przypadku sytemu jakości „Pork Qualit System”
  • 2 000 zł – w przypadku systemu jakości „Qualit Assurance for Food Products”

W każdym przypadku wyżej wymienionych systemów jakości, w okresie pomocy ( 12 miesięcznym) refundacja składki na rzecz grupy producentów nie może przekraczać 1500 zł, a refundacja zakupu specjalistycznej publikacji i zakupu pułapek (feromonowych, barwnych , lepowych) w systemie integrowanej produkcji – 250 zł.

Natomiast łączna wysokość wsparcia finansowego udzielana rolnikowi ze względu na prowadzenie produkcji w więcej niż jednym systemie jakości, nie może przekraczać w każdym okresie pomocy (12 miesięcznym) równowartości 2 000 euro.

Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące warunków przyznania pomocy finansowej w ramach „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości,  objętego PROW 2014-2020 umieszczone są na www.arr.gov.pl

ARR

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com