^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVI Dni Otwartych Drzwi

HODUJ Z GŁOWĄ - SZKOLENIE DLA HODOWCÓW I PRODUCENTÓW ŻYWCA WOŁOWEGO

W siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie w dniu 13 lutego br. odbyło się „Szkolenie dla hodowców i producentów żywca wołowego – Hoduj
z Głową” zorganizowane przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z ŚODR w Częstochowie.


Wzięło w nim udział ponad 60 hodowców bydła mięsnego, rolników i doradców rolniczych. Spotkanie otworzył Prezes PZHiPBM Pan Jacek Zarzecki oraz Wicedyrektor ŚODR
w Częstochowie Pan Tomasz Wiekiera. Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego reprezentował także Wiceprezes Pan Jacek Klimza.

W trakcie szkolenia poruszono tematykę związaną z aktualnymi potrzebami rolników w hodowli i produkcji żywca wołowego, m.in. tworzenie grup producenckich czy pozyskanie środków na inwestycje w gospodarstwach hodowlanych. Omówiono także zagadnienia dotyczące żywienia i warunków produkcji wysokojakościowego materiału rzeźnego.

Pierwszy wykład pt. „Wybrane czynniki warunkujące produkcję wysokogatunkowej wołowiny kulinarnej” wygłosił dr hab. Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie. Następnie dr Marek Balcerak (również SGGW) omówił „Zasady tworzenia grup producenckich w środowisku hodowców i producentów bydła mięsnego". „Żywienie bydła mięsnego” przedstawił kolejny wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dr hab. Andrzej Łozicki. W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele Biura Wsparcia Inwestycyjnego Śląskiego Oddziału Regionalnego ARIMR Panowie Robert Janus oraz Sebastian Woźnica, którzy przybliżyli temat możliwości pozyskania środków finansowych z PROW na rozwój hodowli
i produkcji bydła mięsnego w 2019 roku.

Nie przemilczano kryzysowej sytuacji w sektorze mięsnym – na ten temat wypowiedział się Prezes PZHiPBM Pan Jacek Zarzecki przedstawiając stanowisko Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w kontekście ostatnich wydarzeń, a także zwracając uwagę na potrzebę poprawy wizerunku polskiego sektora mięsnego.

   Walory polskiej wołowiny kulinarnej uczestnicy szkolenia mieli okazję docenić w trakcie degustacji potraw przyrządzonych na jej bazie.

Zarówno część szkoleniową jak również degustację sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

        

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com