^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Praktyczne zalecenia oborowe

Okiem zootechnika

Akademia zakiszania

Ocena kału to jeden z elementów prawidłowego zarządzania stadem krów, który dostarcza nam cennych informacji o charakterze fermentacji w żwaczu i strawności pokarmu. Zmiany w wyglądzie kału możemy zaobserwować już po upływie 12 godzin od popełnionego błędu żywieniowego.

wyjazd9

Gdy pasza jest niewłaściwie fermentowana w żwaczu, duże jej ilości docierają do jelita cienkiego.Tempo pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy jest zbyt szybkie i treść pokarmowa opuszcza jelito cienkie niestrawiona i niewchłonięta. Gdy żywimy krowy dawkami ubogimi we włókno lub o nadmiernej ilości węglowodanów niestrukturalnych, to możemy spodziewać się wysokiej fermentacji w jelicie grubym. Wygląd kału może zatem dostarczyć nam wielu cennych informacji na temat prawidłowości żywienia. Oceniając kał należy uwzględnić jego kolor, konsystencję i zawartość.

wyjazd1Kolor zależy od typu paszy, zawartości żółci, tempa pasażu i strawności. Kał ciemnozielony powstaje przy żywieniu krów zielonką, brązowooliwkowy - gdy dawka zawiera duże ilości siana, z kolei kał żółtawo-oliwkowy powstaje przy żywieniu TMR-em. Kał ciemny, z widocznymi krwawymi wybroczynami wskazuje na krwawienie w przewodzie pokarmowym.

IMG 2206

Konsystencja kału zależy od wilgotności paszy i czasu jej zalegania. Luźny kał może być wywołany: zatruciem, infekcją lub pasożytami, intensywną fermentacją węglowodanów, nadmiernym pobraniem białka, wysokim poziomem białka ulegającego degradacji w żwacza( np. poprzez skarmianie młodej zielonki), stresem (głównie cieplnym).

IMG 2201

Struktura kału określająca ilość długich kawałków roślin oraz niestrawionych ziaren zbóż i kukurydzy, jest informacją dla hodowcy o warunkach fermentacji w żwaczu, technologii i prawidłowości przygotowania pasz oraz szybkości przechodzenia treści przez przewód pokarmowy.

wyjazd2

Analizę fizyczną kału możemy wykonać na sitach kałowych, a gdy takowych nie posiadamy, na zwykłych sitkach. Próbkę kału (najlepiej od każdej krowy z osobno) przepłukujemy silnym strumieniem wody, po czym wyciskamy jej nadmiar, ważymy i oceniamy. W kale zdrowej krowy powinno być nie więcej niż 12 % niestrawionych składników paszy. Jeżeli pojawią się wątpliwości co do poprawności wykonanej oceny, można dodatkowo zmierzyć pH kału. Jego prawidłowa wartość wynosi 6,7-7,0

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com