^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
5
6
7
9
11
13
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30

Newsletter

Galeria

baner galeria  

Zioła dobre na trawienie

Dolegliwości trawienne to problem wielu ludzi. Sprzyjają im ciężkostrawne dania takie, jak: bigos, flaki, potrawy z fasoli czy bobu oraz tłuste mięsa. Przygotowując codziennie posiłki możemy przeciwdziałać problemom jelitowym  stosując odpowiednia kompozycje roślinne z wykorzystaniem m. in. kminku, mięty pieprzowej oraz melisy. Zioła na trawienie usprawniają pracę jelit i żołądka oraz zmniejszają bóle brzucha. Pozwalają uniknąć leczenia farmakologicznego, wiążącego się z większą ilością działań ubocznych. Do gatunków ziół, które powinny się znaleźć w każdej domowej apteczce należą:

  • kminek foto
  • - Kminek zwyczajny – przyprawa o specyficznym, dość ostrym aromacie i szczypiącym smaku.
  • - Mięta pieprzowa – zawiera olejki eteryczne, garbniki, związki flawonoidowe, witaminę C i karoten. Najczęściej stosowanymi naturalnymi lekami na bazie mięty pieprzowej są nalewka i napar. Napar z liści mięty pomaga w przypadku nieżytów żołądka i jelit, zwłaszcza we wzdęciach i niestrawności. Przygotowuje się go poprzez zalanie 1 łyżeczki rozdrobnionych, suchych liści szklanką wrzącej wody i parzeniu pod przykryciem 15-20 minut. Po przecedzeniu należy pić 2-3 razy dziennie po 2/3 szklanki. Popularnym lekiem doraźnym są krople miętowe, działające rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit uśmierzając ból. Choremu podaje się 20-30 kropelek rozpuszczonych w łyżce stołowej wody.
  • - Melisa lekarska – ma przyjemny, cytrynowy zapach, który zawdzięcza m.in. olejkom lotnym. Są w nich m.in.: garbniki, śluzy, gorycze i mikroelementy, w tym miedź. Melisa jest znana z działania uspokajającego, dlatego stosuje się ją w zaburzeniach żołądkowych. Szczególnie polecany jest napar z ziół na trawienie w proporcji: 2 płaskie łyżeczki mięty i jedna melisy. Herbatę należy odstawić pod przykryciem na 20 minut i pić po przecedzeniu.

Więcej informacjina temat ziół przynoszących ulgę w problemach trawiennych zamieścimy w Śląskich Aktualnościach Rolniczych".