^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
4
5
8
9
10
13
16
17
20
Data : środa, 20 czerwiec 2018
21
22
25
27
28
29
Data : piątek, 29 czerwiec 2018
30

Newsletter

Galeria

baner galeria  

Rolnicze wykorzystanie pofermentu - zapraszamy na seminarium

        

logo sodrPoferment nawozem dla rolnictwa”, to tematyka seminarium informacyjnego które, jak pisaliśmy wcześniej, odbędzie się

w  dniu 03 marca 2015 r. ( tj. wtorek ), o godz. 09:00 w siedzibie ŚODR Oddział w Mikołowie, Mikołów, ul. Gliwicka 85 – sala konferencyjna Hotelu AGRO ,

Wykładowca: dr inż. Alina Kowalczyk-Juśko (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)

Wszystkich chętnych zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniu.

W związku z ograniczoną ilością miejsc, prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny lub mailowy z pracownikami ŚODR:

Ryszard Adamiec – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , tel.33/814 45 41 lub Jakub Cofała – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , tel.32/325 02 40.

Seminarium to także doskonały czas na spotkanie wszystkich zainteresowanych szeroko pojętą tematyką OZE . Po wielu latach doczekaliśmy się regulacji prawnych, wykorzystajmy więc to spotkanie na dyskusję, wymianę doświadczeń i nawiązywanie kontaktów.

   

    

8.30-9.00

Rejestracja uczestników

 

9.00-9.15

Oficjalne otwarcie seminarium informacyjnego

 

9.15-10.45

Charakterystyka właściwości fizyko-chemicznych pofermentu w zależności od użytych do fermentacji metanowej substratów oraz technologii produkcji biogazu i metod postępowania z pofermentem (świeża masa pofermentacyjna, frakcja ciekła, frakcja stała, granulat, kompost)

90 min

Wartość nawozowa masy pofermentacyjnej – efekt plonotwórczy

10.45-12.15

Zasady ustalania dawek różnych form pofermentu – świeża masa pofermentacyjna, frakcja ciekła masy pofermentacyjnej, frakcja stała masy pofermentacyjnej, kompost z masy pofermentacyjnej

90 min

Aplikacja pofermentu na pola – charakterystyka maszyn rolniczych

12.15-12.30

Przerwa kawowa

15 min

12.30-13.00

Magazynowanie pofermentu w gospodarstwie

90 min

13.00-13.30

Zagospodarowanie pofermentu w świetle obowiązujących przepisów prawnych

13.30-14.00

Certyfikowanie nawozów organicznych produkowanych z pofermentu

14.00-14.30

Poczęstunek

 

 

 

 

W czasie seminarium zapewniony jest ciągły serwis kawowy