^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
8
10
14
15
16
18
21
22
23
Data : poniedziałek, 23 lipiec 2018
26
27
28
29
30
31

Newsletter

Galeria

baner galeria  

Dynia w kuchni

Dynia cieszy się ogromnym powodzeniem ze względu na smak i szerokie zastosowanie w kuchni: jest znakomita w rozmaitych daniach, wypiekach oraz przetworach. Mimo, że ma niewiele kalorii, szybko syci i dostarcza dużo błonnika, zawiera beta-karoten, kwas foliowy, ma też sporo potasu. Pestki dyni odznaczają się wysoką zawartością cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

Warto skorzystać z rozpoczętego już „sezonu dyniowego” i wypróbować poniższe przepisy

Przepisy na dania z dyni:

Konfitury z dyni

1,5 kg dyni (o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu)

1 kg cukru,

1 szklanka wody,

sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

1 kieliszek araku, rumu lub wódki

Dynię oczyścić, obrać pokrajać w kostkę, a jeszcze lepiej wydrążyć z niej kulki. Przełożyć je na sito i włożyć na 1 min do wrzącej wody, a potem do zimnej. Osączyć, skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Z cukru i wody ugotować syrop (ok. 10 minut). Włożyć dynię, lekko podsmażyć i odstawić. Na drugi i trzeci dzień powtórzyć tę czynność. Kulki dyni powinny być przejrzyste, a syrop gęsty. Wtedy przełożyć konfitury do słoików, zamykać i „pod kocyk”

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną

2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami),

5 szt. pomarańczy

3 cytryny

1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego

1 płaska łyżeczka cynamonu

2,5 szklanki cukru

1 szklanka wody

15 szt. goździków

 Dynię pokroić w drobną kostkę, podlać wodą, wsypać cukier i zagotować. Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować, aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze. Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki ).Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem, goździkami i cynamonem. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut mieszając i uważając, aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.

 

Ciasto dyniowe

(na tortownicę o średnicy 26cm)

4 jajka

90 g miodu

1 cytryna (skórka + sok)

(lub otarta skórka z jednej pomarańczy i sok z połówki)

250 g dyni

200 g drobno zmielonych migdałów lub orzeszków laskowych

50 g mąki

szczypta mielonych goździków

1-2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do dekoracji

 Zetrzeć dynię na tarce, białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z miodem, dodać sok i skórkę cytrynowa (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy/migdały, mąkę, proszek do pieczenia, dobrze pomieszać. Na koniec wszystko delikatnie mieszamy z białkami

Wlać do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Nagrzać piekarnik do 180°

Piec 40-50 min.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Racuszki z dynią.

35-40 dkg mąki

1/2 l kwaśnego mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 jaja

5 dkg cukru pudru

30 dkg dyni ( jabłka lub rabarbaru)

tłuszcz do smażenia

Mąkę, mleko rozmącić starannie z jajami, dodać startą na tarce dynię, mieszać łyżką na gładką, pulchną masę, pod koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Łyżką kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Zupa z dyni

50 dag dyni

1 l mleka,

1 łyżeczka cukru pudru,

sól, pieprz

Dynię obrać ze skóry, odrzucić miąższ z pestkami, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, posolić i gotować 15-20 minut. Odcedzić i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zalać przecier gorącym mlekiem, postawić na ogniu, przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem i zagotować. Podawać zupę z grzankami z bułki.

Na podstawie:

„Warzywa dyniowate” Hanna Strzelecka, 1985 r.

„Słońce w słoikach” Irena Gumowska

dynia