^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
Data : wtorek, 2 październik 2018
6
7
8
9
12
14
15
17
18
20
21
22
24
26
27
28
29
30
31

Newsletter

Galeria

baner galeria27  

ALGI MORSKIE W ROLNICTWIE

Algi morskie    Coraz częściej rolnicy decydują się na stosowanie biostymulatorów z zawartością alg w składzie. Wpływa to korzystnie na jakość i wysokość plonów, zarówno w warzywnictwie, sadownictwie, jak i uprawach rolniczych. Algi stanowią bogate źródło substancji fizjologicznie aktywnych – naturalnych molekuł o wysokiej aktywności biologicznej. Zawierają między innymi oligosacharydy, witaminy, aminokwasy i fitohormony oraz pierwiastki takie, jak cynk, fluor, potas, fosfor, żelazo, miedź, mangan, wapń, jod. Cechują się wyjątkowo szybkim wzrostem. U niektórych gatunków zaobserwowano dzienny przyrost na długość, przekraczający 10 cm. Rośliny te posiadają kilka razy większy potencjał plonotwórczy niż uprawy polowe. Dla przykładu, ich plon suchej masy wynosi 250 t/ha/rok, trzciny cukrowej już tylko 30 t/ha/rok, kukurydzy 22 t/ha/rok. To znacząco mniej.
    Algi żyją w ekstremalnych warunkach, są nieustannie narażone na dynamiczne zmiany środowiska, gdyż dzienne różnice w poziomie morza w strefach pływów sięgają nawet kilkunastu metrów, a dobowe różnice temperatur mogą przekraczać kilkadziesiąt stopni. Natomiast w czasie odpływów przebywają poza środowiskiem wodnym i są narażone na silną ekspozycję słoneczną (promieniowanie), wysuszające działanie wiatru, duże amplitudy temperatury powietrza. Pod wodą cierpią na niedostatek tlenu, silne działanie fal i prądów morskich, jak również na zmienne temperatury. Posiadają zdolność intensywnego rozwoju w skrajnie ciężkich warunkach, a przy tym wykazują wyjątkową zdolność regeneracji uszkodzeń. Wykorzystując właściwości alg obecne, nowoczesne systemy odżywiania roślin opierają się dzisiaj na ekstraktach z alg, które usprawniają pobieranie, przetwarzanie i wykorzystanie składników pokarmowych, między innymi przez większą stymulację aktywności enzymów biorących udział w procesach odżywiania roślin. Ponadto, indukują odporność roślin na stresy. Działają kompleksowo: odżywiając i stymulując fizjologię rośliny, korzystnie wpływają na rozwój biomasy oraz jakość uzyskiwanych plonów.
   Stosowanie preparatów dolistnych, które zawierają w swym składzie ekstrakty z alg powoduje znaczący przyrost zarówno części nadziemnej rośliny, jak i systemu korzeniowego, głównie korzeni bocznych i włośnikowych, a więc tych bezpośrednio odpowiedzialnych za zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe. Zwiększają one odporność roślin na niekorzystne warunki , stymulują wzrost, rozwój i plonowanie roślin, zapewniają zaopatrzenie w dostępne formy składników pokarmowych. Sprzyjają rozwojowi flory i fauny glebowej, wpływają korzystnie na jej odczyn i przekształcają składniki z form nieprzyswajalnych na przyswajalne dla roślin. Są to produkty przyjazne dla roślin, środowiska glebowego i zdrowia człowieka. Efekt ten został potwierdzony w badaniach polowych i praktyce rolniczej poprzez znaczny przyrost zawartości suchej masy w roślinach.
Z kolei oligosacharydy zawarte w algach stymulują w roślinach syntezę poliamin, które gwarantują efektywne kwitnienie, skuteczne zapłodnienie, wiązanie zawiązków, a także zwiększenie szybkości podziałów komórkowych, co prowadzi do zwiększenia liczby komórek, na przykład w zawiązkach owoców, a tym samym gwarantuje wyższy plon.
    Preparaty nowej generacji wzbogacone o komponenty zawierające ekstrakty z alg wykazują zdecydowanie wyższą skuteczność w porównaniu z tradycyjnymi nawozami i są całkowicie bezpieczne dla środowiska. Rekomendowane są do stosowania w rolnictwie, sadownictwie i warzywnictwie. Nawozy te są szansą i przyszłością dla zrównoważonego rozwoju produkcji rolniczej. Warto rozważyć wybór technologii nawożenia opartej o preparaty zawierające ekstrakty z alg morskich i włączyć ją do standardowych zabiegów.
Na podstawie: wrp.pl : polskierolnictwo.pl