^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Projekty KSOW

SPIŻARNIA ŚLĄSKIEJ GOSPODYNI - KISZENIE KAPUSTY I INNE POTRAWY

Nastał czas jesieni, w ogrodach nastał czas zbiorów owoców i warzyw. Gospodynie wykorzystują te dary, aby zgromadzić zapasy, przygotować kiszoną kapustę, marynaty, dżemy, weki i inne przetwory, które będą gościły na stołach w okresie zimy.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Miedźna 18 września b.r. we Frydku wzięły udział w konkursie p.t. „ Spiżarnia śląskiej gospodyni – kiszenie kapusty i inne przetwory”. Konkurs już po raz siedemnasty zorganizowały: GZRKiOR w Medźnej, ŚODR-PZDR w Pszczynie oraz DK w Woli.
Uczestniczki przygotowały potrawy na bazie kapusty kiszonej, marynaty warzywne i owocowe, potrawy z mięsem oraz ciasta.
Komisja w składzie:
Beata Fąfera – ŚODR w Częstochowie
Maria Adamczyk – Starostwo Powiatowe w Pszczynie
Bogdan Taranowski – Wójt UG Miedźna
Andrzej Krawczyk – Prezes WZRKiOR w Katowicach
Łucja Krutak – Prezes GZRKiOR w Miedżnej
Anna Rogala-Romanek – ŚODR PZDR w Pszczynie,
Wyłoniła zwyciężczynie konkursu: KGW FRYDEK, które zachwyciły potrawami: zupa kartoflonka, prażone z kiszką, karczek w cebulce, ciaper kapusta, ciasta i przetwory warzywne i owocowe. Panie z Koła Gospodyń we Frydku w 2019 roku będą reprezentowały Gminę Miedźna w Konkursie potraw na szczeblu powiatowym.

 

IMG 3929

IMG 3927

IMG 3943

IMG 4034 2

Fot. Beata Fąfera

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com