Śląski Produkt Regionalny



Nie czekaj.
Już teraz, możesz
zarejestrować swój produkt.

Zarejestruj swój produkt regionalny lub tradycyjny
Zobacz jaka jest procedura
rejestracji produktów
regionalnych i tradycyjnych.
Zobacz więcej

Pełną listę
produktów regionalnych
i tradycyjnych znajdziesz
na stronach www.minrol.gov.pl

Wstecz
2006-05-10

Murzin wielkanocny

Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto przygotowywane na Śląsku Cieszyński na Wielkanoc. 

Z wyglądu przypomina dobrze wypieczony chleb, lecz na przekroju w chlebowym miąższu ukazują się zatopione kawałki wędzonej szynki, boczku czy kiełbasy. Miąższ wilgotny,  nasączony  aromatycznym tłuszczem wytapiającym się z wędzonki w trakcie pieczenia. Wielkość murzina uzależniona jest od jego przeznaczenia – dla dzieci był to mały bochenek, dla głowy rodziny, okazały, najczęściej wielkości dużej blachy. Kroi się go na dość grube kromki, powinien być dobrze wypieczony, skórka brązowa, chrupiąca, miąższ w zależności od użytej mąki, jaśniejszy lub ciemny brązowy.



Wstecz




Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. || Portal Doradztwa Rolniczego. || Krajowe Centrum Doradztwa Rolniczego.




© 2006 ŚODR w Częstochowie