^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

X Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych "Wielkanocne Stoły" - Pietrowice Wielkie

X Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych, który odbył się w Pietrowicach Wielkich 01 kwietnia 2017 r w Centrum Społeczno-Kulturowym miał na celu poznanie i prezentację regionalnych potraw. Przysmaki kulinarne przygotowane były według tradycyjnych receptur i metod. Szczególną cecha naszej regionalnej kuchni jest jej niebywała różnorodność. W każdym regionie naszego powiatu możemy znaleźć charakterystyczne dla niej potrawy, których każda może stać się kulinarna specjalnością. Organizatorami konkursu był Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu, Urząd Gminy Pietrowice Wielkie i Starostwo Powiatowe.
Konkurs nawiązywał do tradycji Świąt Wielkanocnych.
W konkursie uczestniczyły panie reprezentujące 16 sołectw gmin powiatu raciborskiego. Gmina Pietrowice Wielkie sołectwa –Pietrowice Wielkie, Kornice, Pawłów, Żerdziny, Maków, Gródczanki, Samborowice, Cyprzanów, Krowiarki, Gmina Nędza sołectwo -Nędzą, Gmina Krzyżanowice sołectwo-, Roszków, Gmina Kornowac- sołectwo Pogrzebień, Gmina Kuźnia Raciborska-sołectwo Kuźnia Raciborska, Gmina Krzanowice sołectwo –Krzanowice, Gmina Rudnik sołectwo- Gamów i Szonowice. Swoją o obecnością na konkursie zaszczycili nas zaproszeni goście -Poseł Gabriela Lenartowicz, Poseł Czesław Sobierajski, Jakub Cofała Zastępca Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oddział Mikołów, Starosta Ryszard Winiarski, Prezydent Miasta Racibórz Mirosław Lenk. Wójtowie i przedstawiciele gmin powiatu raciborskiego oraz przedstawiciele rad gmin i sołtysi. Uczestników konkursu oraz zaproszonych gości przywitał Wójt Gminy Pietrowice Wielkie Andrzej Wawrzynek, Poseł Gabriela Lenartowicz, Starosta Ryszard Winiarski, Zastępca Dyrektor ŚODR w Częstochowie oddział Mikołów Jakub Cofała. W przerwie   wystąpiła młodzież ze szkół. Panie z poszczególnych sołectw przygotowały tradycyjne potrawy wielkanocne kuchni śląskiej. Stoły były świątecznie przystrojone. Na stołach pojawiały się różnego rodzaju sałatki owocowe i warzywne. Rolady mięsne nadziewane śliwkami i warzywami, rolady z łososia nadziewane szpinakiem, rolady kaczka faszerowana, królik po wiejsku drobiowe łódeczki paszteciki, schab z żurawiną, chleb ziarnisty z kiełbasą, galarety warzywno-mięsne, tort szpinakowy, placki ziemniaczane z jajkiem i szpinakiem pięknie przystrojone zieleniną. Stoły uginały się od łakoci, malowanych pisanek i zajączków. Panie przygotowały tradycyjne wypieki wielkanocne i desery. Zaproszeni goście mieli możliwość degustacji potraw. Jury miało bardzo trudne zadanie oceny pięknie przystrojonych stołów i smacznych potraw. Panie ciekawie opowiadały o prezentowanych daniach świątecznych. Jury oceniła wszystkie potrawy pod względem kulinarnym, estetycznym bez wyróżnień jednakowo. Dyplomy ufundowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie wręczył Zastępca Dyrektor Śląskiego Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oddział Mikołów Jakub Cofała.
Fundatorem nagród byli- Starostwo Powiatowe z Raciborza, Bank Spółdzielczy z Raciborzu , Apteka Nędza , Młyn Cyprzanów ,RSP Cyprzanów RSP Kornice, oraz SUR i Ś z Raciborza
Konkurs mógł odbyć się dzięki wsparciom finansowym sponsorów.
Wszystkim, którzy przyczynili się do pomocy zorganizowania i przeprowadzenia Konkursu Potraw Regionalnych w imieniu organizatorów serdecznie dziękuję.

 DSC 0228DSC 0237DSC 0260DSC 0166DSC 0231DSC 0284

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com